Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αργούς ρυθμούς η πτώση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών με τους παραγωγούς  και  προμηθευτές ενέργειας πατάνε φρένο  στην αποκλιμάκωση των τιμολογίων.

Μόνο οκτώ προγράμματα τιμολογίων ρεύματος σε σύνολο 64  δίνουν στα νοικοκυριά  τιμή χρέωσης ανά MWh κάτω από τα 100 ευρώ ενώ η  πλειονότητα των προγραμμάτων κινείται πάνω από τα 150 και φτάνει τα 200  ευρώ ανά MWh. Οι δεκαπέντε πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τιμολογούν ακριβά τη MWh η οποία είναι υψηλότερη έως 90 ευρώ σε σύγκριση με το μηνιαίο κόστος αγοράς του ρεύματος.

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ είναι αποκαλυπτικά.

Τον Ιούνιο το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 99 και οι πάροχοι ζήτησαν να πληρωθούν από τα νοικοκυριά από 120 έως 190 ευρώ ανά MWh δηλαδή έως  90 ευρώ  ψηλότερα. Τον Ιούνιο μόλις τρία προγράμματα προσφέρθηκαν στους καταναλωτές με τιμές  κάτω του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Ιούλιο το κόστος αγοράς ενέργειας ήταν στα 128  ευρώ ανά MWh.

Η ανώτατη τιμή πώλησης ήταν τα 216 ευρώ ανά MWh και η μέση τιμή πώλησης από τους 15 παρόχους ήταν άνω των 160 ευρώ ανά MWh. Τα προγράμματα με τιμές κάτω του κόστους ήταν  συνολικά 10 προγράμματα τα οποία τιμολογήθηκαν από 80 έως 116 ευρώ ανά MWh. Τα υπόλοιπα 55  προγράμματα ήταν από 30 έως 70 ευρώ πιο ψηλά  από το κόστος αγοράς ενέργειας του Ιουλίου.

 Το καλάθι της ενέργειας δεν λέει  την αλήθεια.

Το καλάθι ενέργειας του ekatanalotis για  τον Ιούλιο εμφανίζει τους παρόχους να  πωλούν  κάτω του κόστους. Η μέση τιμή ανά MWh των 15 παρόχων ήταν  χαμηλότερη έως τέσσερις  φορές σε σχέση με το κόστος αγοράς της ενέργειας. Η  χαμηλότερη μέση τιμή ήταν τα 33 ευρώ ανά MWh και η υψηλότερη τα 77 ευρώ ανά MWh όταν το κόστος ήταν 128 ευρώ ανά MWh.  Η  πλατφόρμα  του υπουργείου Ανάπτυξης  στην οποία έχει ενταχθεί  και το καλάθι της ενέργειας  δίνει  λάθος πληροφορίες στους καταναλωτές.

Τα νοικοκυριά είναι σε συμπληγάδες λόγω της ακρίβειας με το φετινό Χειμώνα να γίνεται  ακόμη πιο δύσκολος για την επιβίωση τους με τα τιμολόγια  ρεύματος να παραμένου αδικαιολόγητα ψηλά.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τον υπουργό Θόδωρος Σκυλακάκης να προαναγγέλλει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος και οι επιδοτήσεις να επικεντρωθούν στα ευάλωτα νοικοκυριά. Όμως  το Μέγαρο Μαξίμου επιβάλλει τη συνέχιση του μοντέλου, εξασφαλίζοντας την  κερδοφορία  των παροχων με τις επιδοτήσεις από τον κρατικό  προϋπολογισμό.

Η επίθεση πολιτική  της Protergia με φθηνά  τιμολόγια.  

Για  τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινώσει 15 ευρώ ανά MWh τα οποία θα κατευθυνθούν στα ταμεία των παρόχων που τιμολογούν ακριβά την τιμή της MWh χάρη στις επιδοτήσεις.  Τέλος  να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο η Protergia ως πάροχος του ομίλου Mytilineos προσφέρει  συνολικά 5 προγράμματα με την τιμή της MWh να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τα 100 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η ομώνυμη εταιρεία παρέχει τρία προγράμματα στα 94  ευρώ και 99 ευρώ  και η WATT AND VOLT που εξαγοράστηκε δίνει δύο  προγράμματα με αντίστοιχες τιμές.

Η λίστα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει ακόμη την Elpedison με 80 ευρώ ανά MWh και  τη ΖΕΝΙΘ με δύο προγράμματα με 89 και 99 ευρώ ανά MWh.

Τα νοικοκυριά δεν κυνηγούν  τις μηνιαίες ευκαιρίες  των παρόχων διότι εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα η τιμή θα αλλάξει προς  τα πάνω καθώς τα θεωρούν  προγράμματα «κράχτες». Συνήθως  50.000  καταναλωτές αναζητούν  τον φθηνότερο  πάροχο από τον έναν μήνα στο άλλο ενώ τα εκατομμύρια  των καταναλωτών παραμένουν σταθεροί  στις επιλογές  τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος