Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκτίμηση για επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένο EBITDA) της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου Euro διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η επίδοση αυτή θα είναι η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία του ομίλου. Ο κ.Σιάμισιης υπογράμμισε ότι τα διεθνή περιθώρια διΰλισης που παρουσίασαν σημαντική κάμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα, καταγράφουν ήδη ανάκαμψη ενώ παράλληλα σημειώνεται ισχυρή ανάκαμψη και της ζήτησης καυσίμων στην εσωτερική αγορά λόγω τουρισμού καθώς και ενίσχυση των εξαγωγών.

Εκτενή αναφορά, ύστερα και από τις ερωτήσεις των αναλυτών έκανε ο κ.Σιάμισιης στο πρόγραμμα ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός και εκτός χώρας σημειώνοντας ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ελλάδα και σύντομα θα γίνεο μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Β’ Τριμήνου 2023, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για την εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια και εντός του 2024 αντίστοιχα, καθώς και 15 MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία στην Κύπρο. Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για ανάπτυξη επιπλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW στη Ρουμανία ενώ σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού μέσω θυγατρικής της που δραστηριοποιείται εκεί.

Έξαλλου, η εταιρεία συμμετείχε με επιτυχία στον πρόσφατο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με τη συμπερίληψη τριών έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 100 MW και εγγυημένης χωρητικότητας 200 MWh στην Ελλάδα, που σηματοδοτεί την είσοδό της σε μια νέα αγορά, ό.

H συνολική ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία, καθώς και των υπό κατασκευή έργων ανέρχεται σε 680 MW, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη να ανέρχεται σε 3,8 GW.

Σε ερώτηση τέλος σχετικά με την ΔΕΠΑ επανέλαβε πως η θέση της Helleniq Energy είναι υπέρ των καθαρών λύσεων. “Εάν η ΔΕΠΑ Εμπορίας πωλούνταν θα ενδιαφερόμασταν να την εξαγοράσουμε, ή να αποχωρήσουμε από το μειοψηφικό μερίδιο που κατέχουμε. Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του Χρηματιστηρίου, θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο», κατέληξε.