Πηγή Εικόνας: pixabay.com

Νέο παγκόσμιο ταμείο για την βιοποικιλότητα που έχει στόχο να επιταχυνθεί η προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030, όπως ορίστηκε κατά την περσινή COP15, ιδρύθηκε χθες, Πέμπτη, από τη διεθνή κοινότητα.

Οι αξιωματούχοι σχεδόν 190 χωρών, που συγκεντρώθηκαν στο Βανκούβερ, στην δυτική ακτή του Καναδά όπου μαίνονται άνευ προηγουμένου πυρκαγιές, πέρασαν ως εκ τούτου από “την συμφωνία στην πράξη”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, ο αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (CBD).

Το ταμείο αυτό θα επιτρέψει την κινητοποίηση διαφόρων κυβερνήσεων, αλλά και ιδιωτικών παραγόντων για να υποστηριχθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως τα πιο ευάλωτα μικρά νησιωτικά κράτη.

Για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνει ιδίως ποσοστό 20% που θα προορίζεται απευθείας για τις πρωτοβουλίες αυτοχθόνων και σε τοπικό επίπεδο που έχουν στόχο την προστασία της φύσης.

“Είναι μια ιστορική μέρα”, δήλωσε η Λούσι Μουλένκεϊ, συμπρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των Αυτοχθόνων Λαών για την Βιοποικιλότητα, ενώπιον των αντιπροσωπειών στην σύνοδο στο Βανκούβερ.

Το ταμείο αυτό ενσαρκώνει “τις φιλοδοξίες μας όσον αφορά το μέλλον της βιοποικιλότητας”, υπογράμμισε παράλληλα ο Στίβεν Γκιλμπό, ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος σε έναν “αγώνα γενεών”.

Ο Καναδάς και η Βρετανία ήταν οι δύο πρώτες χώρες που χορήγησαν αντιστοίχως 200 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 136 εκατομμύρια ευρώ) και 10 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 11,6 εκατομμύρια ευρώ) για το παγκόσμιο αυτό Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (FCMB).

“Η προσπάθεια αυτή είναι η αρχή των πάντων”, δήλωσε ο Μανουέλ Ροντρίγκες, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για το Περιβάλλον (FEM), που είναι ο οργανισμός που εποπτεύει το FCMB.

“Κάναμε μια καλή αρχή. Τώρα καλούμε για περισσότερες δεσμεύσεις από χώρες και από άλλες πηγές ώστε τα πρώτα σχέδια βάσει του νέου ταμείου να μπορέσουν να ξεκινήσουν το ερχόμενο έτος”, σημείωσε επίσης ο Ντέιβιντ Κούπερ.

Η δημιουργία του ταμείου αυτού έπεται των συμφωνιών που ελήφθησαν στην COP15 που διεξήχθη στο Μόντρεαλ πέρυσι στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι χώρες που μετείχαν δεσμεύτηκαν σε έναν οδικό χάρτη που στοχεύει κυρίως στην προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030 και στην αύξηση σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια της ετήσιας βοήθειας για τη βιοποικιλότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ίδρυση του ταμείου χαιρέτισε επίσης η πλειονότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Avaaz υπογράμμισε ωστόσο ότι τα ποσά που έχουν συλλεγεί προς το παρόν “δεν είναι αρκετά” και ότι επιπρόσθετα 40 εκατομμύρια δολάρια “χρειάζονται ακόμη για να καταστεί το ταμείο επιχειρησιακό ως τα τέλη του 2023”.

Η Avaaz κάλεσε τις κυβερνήσεις που εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ίδρυση του ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, “να βάλουν λεφτά στο τραπέζι”.