Πηγή Εικόνας: ape - mpe

Για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της γύρω από την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την κοινωνική της συνεισφορά τιμήθηκε η Alpha Bank στα Hellenic Responsible Business Awards 2023, αποσπώντας συνολικά 9 βραβεία , μεταξύ των οποίων την κορυφαία διάκριση “ CSR Corporate Brand της Χρονιάς” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τη διάκριση “ CSR Team της Χρονιάς” που έλαβε η ομάδα Εταιρικής της Υπευθυνότητας.

Επίσης, η Τράπεζα ξεχώρισε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της Νομισματικής Συλλογής, το νέο κύκλο του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την υγεία» στην ηπειρωτική Ελλάδα, την πρωτοβουλία “ Bonus στην Αγάπη” του Προγράμματος Επιβράβευσης Bonus καθώς και τις δράσεις της που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Hellenic Responsible Business Awards 2023

Ειδικότερα, στα Hellenic Responsible Business Awards 2023 που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΣΕΒ, η Alpha Bank απέσπασε τα εξής βραβεία:

– Βραβείο «Ομάδα CSR της χρονιάς», για την ομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank.

– Gold βραβείο στην κατηγορία Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη», το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Science Communication (SciCo), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του οι άμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος ξεπέρασαν τους 22.700.

– Gold βραβείο στην κατηγορία Συνεργασία για τους Στόχους για την υλοποίηση του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την υγεία» σε 13 δομές υγείας και φροντίδας στη Θεσσαλία, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας, τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το πρόγραμμα, που μετρά ήδη 9 χρόνια προσφοράς, ανανέωσε τη δομή του το 2022, και σε συνεργασία με τον οργανισμό GivMed, σχεδίασε και υλοποίησε για τους εργαζόμενους της Τράπεζας εθελοντική δράση συλλογής φαρμάκων, με σκοπό να ενισχύσει Κοινωνικά Φαρμακεία της Θεσσαλίας.

– Gold βραβείο στην κατηγορία Μηδενική Φτώχεια για τις Δράσεις Εισαγωγής στον Οικονομικό Αλφαβητισμό μέσα από την ιστορία του νομίσματος & Κυκλικής Οικονομίας που σχεδίασε και υλοποίησε η Alpha Bank στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος (Global Money Week), με στόχο να συμβάλλει στη διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης και στην ευαισθητοποίηση για την υιοθέτηση υπεύθυνων και «πράσινων» πρακτικών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μέσα από τις εν λόγω δράσεις, εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 800 μαθητές, ενώ επιμορφώθηκαν 39 εκπαιδευτικοί.

 – Gold βραβείο στην κατηγορία Υπεύθυνο Προϊόν / Affinity Marketing / Cause-Related Marketing για την πρωτοβουλία Bonus στην Αγάπη, του Προγράμματος Επιβράβευσης Bonus, μέσα από την οποία κάτοχοι Bonus καρτών, έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν 35 φιλανθρωπικά ιδρύματα/φορείς, εξαργυρώνοντας τους πόντους τους και στέλνοντας σε αυτά το ποσό που αναλογεί. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν προσφερθεί πάνω από € 420.000 από τις εξαργυρώσεις Bonus πόντων.

– Silver βραβείο στην κατηγορία Διαχείριση Ενέργειας για τη στρατηγική αειφορίας που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Το 2022, μέσω των δράσεων αντικατάστασης φωτιστικών, κλιματιστικών σε Κτήρια της Διοίκησης και των Καταστημάτων, καθώς και με την αντικατάσταση 117 οχημάτων με οχήματα υβριδικής τεχνολογίας, έχει επιτευχθεί μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13% σε σχέση με το 2021 και κατά 43% σε σχέση με το 2015.

– Silver βραβείο στην κατηγορία Εφοδιαστική Αλυσίδα για τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετεί η Διεύθυνση Κεντρικής Διαχείρισης Προμηθειών και Εξωτερικών Αναθέσεων σε πλήρη ευθυγράμμιση και εναρμόνιση με την Στρατηγική του Ομίλου, με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου και βιώσιμου τραπεζικού συστήματος και να μετριάζει τις όποιες επιπτώσεις της δραστηριότητάς της στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

– Bronze βραβείο στην κατηγορία Λιγότερες Ανισότητες για το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία». Με αφορμή την επέκταση του προγράμματος στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την υλοποίησή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Alpha Bank έκανε το πρόγραμμα περισσότερο συμπεριληπτικό, εξοπλίζοντας εκτός από Δομές Υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κοινωνικά Φαρμακεία, στηρίζοντας πολίτες με υψηλή ευαλωτότητα και συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.

 

Κατά την απονομή των βραβείων στην ομάδα της Alpha Bank, η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank δήλωσε:

«Η κορυφαία διάκριση της Alpha Bank ως ”CSR Corporate Brand της Χρονιάς” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ανάδειξη της ομάδας μας ως “ CSR Team of the Year”, τα συνολικά 9 βραβεία με τα οποία τιμηθήκαμε, αποδεικνύουν ότι η Υπευθυνότητα και η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αρχές που διέπουν όλους τους άξονες δραστηριοτήτων της Τράπεζας – από το λειτουργικό μοντέλο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέχρι το πώς προσεγγίζουμε τις κοινότητες εντός των οποίων λειτουργούμε, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της κυκλικής οικονομίας και επενδύοντας στην ενδυνάμωση όλων μέσω οικονομικής εκπαίδευσης και συμπερίληψης. Όλες μας οι ενέργειες στην Alpha Bank, αρχίζουν και τελειώνουν με πυξίδα το “ Μαζί”, μαζί με τους συνεργάτες, τους πελάτες, τους εργαζομένους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Γιατί μόνο «μαζί» μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη κι ένα μέλλον βιώσιμο για όλες και όλους».

Mobility Awards 2023 και Supply Chain Awards 2023

Πέραν των παραπάνω, σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η Alpha Bank για τις υψηλές επιδόσεις της σε θέματα Περιβαλλοντικής και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στα Mobility Awards 2023, όπου και απέσπασε:

– Silver βραβείο στην κατηγορία Fleet Environment για τις δράσεις που αναλαμβάνει με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού στόλου οχημάτων και τη σταδιακή μετάβαση σε υβριδικά / ηλεκτρικά χαμηλών ρύπων οχήματα.

Καθώς και στα Supply Chain Awards 2023, όπου έλαβε:

– Silver βραβείο στην κατηγορία Green Logistics & ΕΚΕ για τις στοχευμένες ενέργειες που αναλαμβάνει η Μονάδα Προμηθειών της Τράπεζας, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.