Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι η χρήση Internet από τους νέους στην Ελλάδα. Ενώ πανευρωπαϊκά το 96% των νέων ηλικίας 16-29 ετών στην Ε.Ε. κάνουν καθημερινή χρήση του Διαδικτύου, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας φτάνει στο 97,85%. Το δε ποσοστό χρήσης του Internet στον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας είναι της τάξης του 77,27%, ενώ ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 84%.

Η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των νέων ήταν πάνω από 94% σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιταλία και τη Βουλγαρία με 94% και τα υψηλότερα με 100% στην Ιρλανδία και 99% σε επτά μέλη της Ε.Ε.: Μάλτα, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Τσεχία, Λιθουανία, Σλοβενία και Λετονία.

Ενώ οι νέοι ανέφεραν πολύ υψηλά ποσοστά καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, υπήρχε μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των ενήλικων χρηστών. Κατά μέσο όρο, η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των νέων και των ενηλίκων, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά στην Ε.Ε., ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες (pp).

Στις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αυτό το χάσμα δεν ξεπέρασε τις 7 μονάδες. Άλλες χώρες της Ε.Ε. ανέφεραν υψηλά μερίδια καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των νέων, αλλά ένα σημαντικά μεγαλύτερο χάσμα με τους ενήλικες: Κροατία και Ελλάδα (21 ποσοστιαίες μονάδες), Πορτογαλία και Βουλγαρία (και οι δύο 19 ποσοστιαίες μονάδες) και Πολωνία και Ρουμανία (και οι δύο 18 ποσοστιαίες μονάδες).

Τι κάνουν στο Διαδίκτυο

Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι νέοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο; Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, το 84% των νέων χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για να συμμετέχουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή είναι η προτιμώμενη χρήση του Διαδικτύου για τους νέους από το 2014, με τα δεδομένα να διαφέρουν ελαφρώς, αλλά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα από χώρα σε χώρα. Μερικές από τις άλλες κύριες χρήσεις ήταν η ανάγνωση ειδήσεων στο Διαδίκτυο (68%) και το online banking (64%).

Ενώ η χρήση του Διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές αυξάνεται σταθερά από το 2014 (45% των νέων), η ανάγνωση ειδήσεων στο Internet κορυφώθηκε το 2020 (73%) και έκτοτε έχει χάσει τη δυναμική της, καθώς το ποσοστό των νέων που διαβάζουν στο Διαδίκτυο μειώθηκε (-5 ποσοστιαίες μονάδες).

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι περισσότερες δραστηριότητες παρουσίασαν αύξηση, κυρίως όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου για διαδικτυακά μαθήματα, η οποία εκτινάχθηκε από 13% το 2019 σε 35% το 2021. Ωστόσο, το 2022, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28% (-7 π.μ.), αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το 2019”, αναφέρει η Eurostat.