Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης – Ζακύνθου, με την οποία όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών.

Με την επιτυχή ηλέκτριση του νέου καλωδιακού συστήματος που εγκατέστησε ο Διαχειριστής, η παρωχημένης τεχνολογίας διασύνδεση που λειτουργούσε, ανελλιπώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε, οριστικά, από το Σύστημα Μεταφοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ακόμη ότι υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor, επιτρέποντας την άμεση αντικατάσταση του προηγούμενου καλωδίου που λόγω της παλαιότητάς του ήταν επιρρεπές σε τεχνικές βλάβες και δυσλειτουργίες. Κατά το 2022, που η παλιά διασύνδεση εμφάνισε, επανειλημμένα, προβλήματα, ο Διαχειριστής προχώρησε στην εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών ως εφεδρείες για την εξασφάλιση της ασφαλούς και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Ζακύνθου και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων νησιών της περιοχής (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη).

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης -Ζακύνθου, ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την ενεργειακή ασφάλεια και στο Ιόνιο. Το καλώδιο που ηλεκτρίσαμε, σήμερα, λύνει, οριστικά, τα προβλήματα της παλιάς διασύνδεσης και διασφαλίζει την κάλυψη των φορτίων του νησιού στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Μέχρι το 2025 θα εκσυγχρονίσουμε κρίσιμες ηλεκτρικές υποδομές και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, ενδυναμώνοντας, σημαντικά, το Σύστημα Μεταφοράς και στο δυτικό τμήμα της χώρας. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ και στην ανάδοχο εταιρεία για την άριστη συνεργασία, με αποτέλεσμα τη γρήγορη και άρτια ολοκλήρωση του έργου».