Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ την ημέρα  τοποθετούνται και θα τοποθετούνται στην ελληνική οικονομία από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο  μέχρι τα τέλη του 2027. Τα μεγέθη των εισροών κεφαλαίων είναι πρωτόγνωρα για την εγχώρια δεδομένα διότι πέφτουν συνολικά 62 δις  ευρώ σε διάστημα έξι ετών.

Την εικόνα των κονδυλίων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής  Οικονομίας  και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο  Ζάππειο Μέγαρο.

Τα  στοιχεία που ήρθαν  στη δημοσιότητα  ενισχύουν του δεσμούς  της Ελλάδας με  την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έλαβε 72,5 δις  ευρώ από το 2000 έως το 2020.

Ο αναπληρωτής υπουργός χωρίς περιστροφές είπε ότι την περίοδο των Μνημονίων και της σφικτής οικονομικής πολιτικής , η διέξοδος για επενδύσεις δόθηκε από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία που συνέβαλαν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Όπως είπε, για την Ελλάδα, οι κοινοτικοί πόροι διαχρονικά αποτελούσαν σημαντικό μέσο για τη στήριξη της οικονομίας, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. «Είναι γεγονός ότι καταφέραμε να ανακάμψουμε και ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία η ανάκαμψη θα ήταν βραδύτερη»,

Προς αυτή τη κατεύθυνση τόνισε  ότι σύμφωνα με μια μελέτη, κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, εκτιμάται ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,2% ετησίως έως το 2015. Η συμβολή δε αυτή προβλέπεται να ανέλθει σε 2,8% έως το τέλος του 2023.

Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η χώρα είχε στη διάθεσή της 22,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα από τα ταμεία της Ευρώπης και μέχρι σήμερα υπήρξε απορρόφηση του 85%. Μάλιστα τονίστηκε ότι υπάρχει υπερδέσμευση πόρων, τόσο σε επίπεδο εντάξεων, όσο και σε επίπεδο συμβάσεων, ώστε στο τέλος του έτους η χώρα να πετύχει ένα ομαλό κλείσιμο του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα περίοδο, θα υλοποιηθεί και η πρωτοβουλία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο σήμερα παρέχει στη χώρα κοινοτικούς όρους ύψους 30,1 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί, μετά την διαπραγμάτευση του REpowerEU, θα ανέλθουν σε 36 δισ. ευρώ. Αν στους πόρους αυτούς προστεθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 ,τα κονδύλια «αγγίζουν τα 62 δισ ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος