Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την εξαγορά τριών ξενοδοχείων, συνολική επένδυση 200 εκατ. (100 εκατ. οι εξαγορές και τα υπόλοιπα για ανακαίνιση) εξετάζει η Inventio αποκλειστικός operator της HIG Capital Advisors (αμερικάνικη εταιρεία διαχειριστής κεφαλαίων) στην Ελλάδα, έχοντας ήδη στην κατοχή της εννέα.

Εκτός από τον τουριστικό τομέα η HIG δραστηριοποιείται στην αγορά των Logistics με την εξαγορά, μεταξύ άλλων, της Βεϊνόγλου και παράλληλα προχωρά το έργο της μετατροπής του πρώην χαλυβουργείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) συνολική επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλιού χαλυβουργείου με το επόμενο βήμα να είναι η αδειοδότηση. Το  έργο εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και γενικό διευθυντή της Inventio, Κωνσταντίνο Μπήτρο, η πρώτη αποθήκη θα είναι έτοιμη προς μίσθωση σε περίπου δύο χρόνια και καταγράφεται ήδη ενδιαφέρον, ενώ το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε 70 εκατ. από την έναρξη λειτουργίας, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την  Οικονομία.

Όπως επίσης είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο γενικός διευθυντής της Inventio, η HIG θα συνεχίσει και τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να χτίζει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα, γιατί, τόνισε, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες» στους τομείς του τουρισμού και των logistics.

Η HIG ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, βάσει των στοιχείων που παρέχονται, έχει επενδύσει   στην Ελλάδα περίπου 1,350 δις και έχει εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δις, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων περίπου 350 εκατ. ευρώ (συνήθως χρησιμοποιεί δανεισμό για το 70% της αξίας κάθε επένδυσής της).

Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της απασχολούνται περίπου 4.500 εργαζόμενοι, ενώ ο συνολικός τους τζίρος είναι της τάξεως των 450 εκατ. (70 εκατ. από τον τουρισμό και 350 εκατ. ευρώ από τα logistics) με προοπτική στην πενταετία να φτάσει τα 600 – 650 εκατ. ευρώ.

Καθώς η εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία (πολλά εκ των οποίων έπειτα από διαδικασία εξυγίανσης, όπως η Μαϊλης το 2014) κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αναφέρει ως μέση απόδοση για το χαρτοφυλάκιο της έως 18%.

Ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις οι δύο πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί, για τα Logistics υπό την ονομασία, Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility) και για τα ξενοδοχεία, ELLA Resorts AE, να επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας ως βάση την Ελλάδα.

Για την πλατφόρμα των logistics επιδιώκεται να επεκταθεί έως τη Γερμανία, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγάλες εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από την Ασία στην Βόρειο Ευρώπη. Εξετάζεται η αγορά αποθηκευτικών χώρων σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενδιαφέρον για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή η HIG έχοντας εξαγοράσει την Μαϊλης, την Μακιός, την Βεϊνόγλου, την Group Unit Hellas & Unit Shipping και την Contrtade, οι οποίες μαζί έχουν – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες –   320 -350 εκατ. ευρώ τζίρο και απασχολούν περίπου 2.500 υπαλλήλους με παρουσία σε 7 χώρες, ουσιαστικά έχει συγκεντρώσει σημαντικό τμήμα της αγοράς αποθήκευσης – μεταφορών.

Δεν εξετάζεται να προχωρήσει άμεσα η συγχώνευση των προαναφερόμενων εταιρειών, ωστόσο συνεργάζονται μεταξύ τους και οργανώνονται ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω σε Ελλάδα (με νέες υπηρεσίες) και εξωτερικό.

Στον τομέα του τουρισμού εξετάζεται να τεθούν υπό την ELLA Resorts ξενοδοχεία της HIG σε Ισπανία και Ιταλία ώστε να λάβει τον χαρακτήρα μιας μεσογειακής πλατφόρμας.

Στην Ελλάδα στόχος είναι η HIG να αποκτήσει ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 6.000  δωματίων (σήμερα βρίσκεται περίπου στα 3.500 δωμάτια) και συνολικά στη Μεσόγειο 10.000. Εξετάζονται μονάδες με τουλάχιστον 200 δωμάτια σε περιοχές εξυπηρετούμενες από αεροδρόμιο και προτιμώνται κτήρια μεγαλύτερης ηλικίας και με δυνατότητες ανακαίνισης και rebranding όσο αφορά στη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι η HIG Capital Advisors είναι διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 52 δις δολ. ενεργητικό και τελεί υπό την εποπτεία της Securities & Exchange Commision των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Financial Conductautority του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ

Ο κ. Μπήτρος επίσης χθες απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της HIG για την εξαγορά του ποσοστού των εταιρειών συμφερόντων Σαββίδη στον ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης). «Το θέμα του ΟΛΘ μας απασχολεί» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως, ότι «χρειάζονται πολλά βήματα για να αγοράσεις ένα λιμάνι, δεν είναι απλά αποφασίζω και εξαγοράζω».

Η συμμετοχή στον ΟΛΘ εξυπηρετεί τον σχεδιασμό για την δημιουργία διαδρόμου μεταφοράς προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη.

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι παραπάνω δηλώσεις κύκλοι των μετόχων του ΟΛΘ ανέφεραν ότι «δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει πρόθεση πώλησης. Ο ΟΛΘ είναι σε τροχιά ανάπτυξης».

Επιπρόσθετα η HIG ενδιαφέρεται για τη δημιουργία κόμβων logistics στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Βόλου.