Ξεκίνησε από τον δήμο Θεσσαλονίκης η υλοποίηση αντικατάστασης των 10.000 παλαιών και ενεργοβόρων φωτιστικών σε όλες τις γειτονιές, με νέα τύπου led, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που θα αποφέρει περισσότερο φως και χαμηλότερο κόστος, με εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίζει το 75%.

Η έναρξη του έργου έγινε από την οδό Αναξιμάνδρου, στην περιοχή Χαριλάου, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στις πρώτες ημέρες οι δρόμοι Κηφισίας, Σόλωνος, Καθηγητού Ρωσσίδου, Μητροπολίτου Γενναδίου, Χαλκέων κ.α.

«Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης γίνονται πιο λαμπερές, πιο όμορφες και πιο ασφαλείς», αναφέρει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμπληρώνοντας πως παράλληλα με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών που αποκτούν νέο φωτισμό, μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Νέο φωτισμό led θα αποκτήσουν κεντρικές αρτηρίες- Εγνατία, Αγίου Δημητρίου, Ολυμπιάδος, Βούλγαρη, Γιαννιτσών, Μητροπόλεως, ενώ θα αντικατασταθούν τα παλαιού τύπου φωτιστικά σε εισόδους της πόλης, όπως η Παλαιού Σταθμού, η 26ης Οκτωβρίου, η Κατσιμίδη αλλά και τα φώτα σε οδούς και πεζοδρόμους της Τριανδρίας, της Ξηροκρήνης και άλλων γειτονιών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση του φωτισμού των παραδοσιακών φωτιστικών στην Άνω Πόλη καθώς και όλων των πάρκων που παραμένουν με παλαιά φωτιστικά έως σήμερα.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου και ελέγχου ενέργειας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την παρακολούθηση του δικτύου αλλά και τον έλεγχο και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.