Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταχύτητα συνεχίζει να ανεβάζει το παγκόσμιο Διαδίκτυο, με τους χρήστες, παγκοσμίως, να εισέρχονται σταδιακά στην εποχή του 5G. Μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα σπάσει το ορόσημο του 1,5 δισ. συνδρομών 5G, με τους συνδρομητές να αυξάνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Μάλιστα, εντός της προσεχούς πενταετίας, αναμένεται η τεχνολογία 5G να μετρά 4,6 δισ. συνδρομές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, έως τα τέλη του 2028, το ήμισυ όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα περνά μέσα από δίκτυα 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με το “Ericsson Mobility Report” (Ιούνιος 2023), οι συνδρομές 5G αυξάνονται σε κάθε περιοχή παγκοσμίως, όπως και η διεθνής κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μηνιαία μέση χρήση ανά smartphone να υπερβαίνει τα 20 GB μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία 4G, αν και παραμένει κραταιά, βρίσκεται σε πτωτική πορεία: το 1ο τρίμηνο του 2023 προστέθηκαν στην παγκόσμια συνδρομητική βάση 59 εκατ. συνδρομές 4G, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5,2 δισ. 

Ωστόσο, οι συνδέσεις σε δίκτυα 4G θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2023, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις συνδρομές στα 3,8 δισ. έως τα τέλη του 2028, καθώς οι συνδρομητές θα μεταπηδούν σταδιακά σε συμβόλαια 5G.

Ατμομηχανή ανάπτυξης

Ως ατμομηχανή για την παγκόσμια αγορά του 5G λειτουργεί η Ινδία, η οποία είναι, πλέον, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για το 5G παγκοσμίως. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι αναλυτές, με ορίζοντα το 2028, το 57% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα θα είναι σε 5G. 

Στην εμπροσθοφυλακή των χωρών στο 5G βρίσκεται και η Βόρεια Αμερική, όπου ήδη η διείσδυση υπολογίζεται στο 41%.

Αύξηση εσόδων

“Η παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G έχει ξεπεράσει το 1 δισ. συνδρομές, αύξηση που συνοδεύεται από άνοδο των εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών σε κορυφαίες αγορές για το 5G”, αναφέρει η Ericsson. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι η αύξηση των συνδρομών σε δίκτυα 5G συνοδεύεται από αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η εισαγωγή των υπηρεσιών 5G στις 20 κορυφαίες αγορές του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων 7%, τάση που δείχνει την αυξανόμενη αξία του 5G, προς όφελος τόσο των χρηστών, όσο και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. 

Να σημειωθεί ότι περίπου 240 φορείς έχουν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου 35 έχουν αναπτύξει ή λανσάρει αυτόνομο 5G.