Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κατά 173 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι κατ΄ εκτίμηση δανειακές ανάγκες της Lamda Development για την πρώτη πενταετία του έργου της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των εσόδων που έχει μέχρι σήμερα.

Όπως είχε αναφέρει μιλώντας στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, τα έσοδα από τις συμφωνίες που έχει κλείσει και αφορούν κυρίως τις οικιστικές αναπτύξεις στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, ανέρχονται συνολικά σε 1,4 δις. ευρώ.

Κατόπιν αυτού η εταιρεία προχώρησε σε επικαιροποίηση των όρων του δανεισμού της.

Ειδικότερα, η Lamda υπέγραψε χθες Παρασκευή με τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank συμφωνία για την επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή και θυγατρικές του Ομίλου, με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού. Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η επικαιροποίηση είναι επακόλουθο των ευνοϊκών εξελίξεων στις πωλήσεις κυρίως των οικιστικών αναπτύξεων της πρώτης πενταετίας  (Φάση Α΄), καθώς και της γενικότερα εξαιρετικής πορείας του έργου του Ελληνικού, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων όσο και στις συνολικές εισπράξεις».

Ο κοινοπρακτικός δανεισμός της Lamda όπως επικαιροποιήθηκε είναι συνολικού ύψους 944 εκατ. (αντί 1.117 εκατ.) και αφορά αναλυτικότερα, τις οικιστικές και άλλες αναπτύξεις και τα έργα υποδομών (120 εκατ. αντί 394 εκατ. που είχε αρχικά υπογράψει) τις εμπορικές αναπτύξεις δηλαδή τα εμπορικά κέντρα, Vouligmenis Mall και Riviera Galleria (575 εκατ. αντί 517) και την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ (249 εκατ. αντί 205 εκατ.).

Να σημειωθεί ότι χθες η Lamda και ειδικότερα η 100% θυγατρική της, Hellinikon Global, κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) την δεύτερη δόση του τιμήματος απόκτησης του Ελληνικού, ύψους 166,650 εκατ. ευρώ (με χρήση ιδίων κεφαλαίων).