Της Τέτης Ηγουμενίδη,

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προχωρά στην σημαντική δωρεά του που αφορά στην κατασκευή τριών νέων σύγχρονων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη (παιδιατρικό) Κομοτηνή (γενικό) και Σπάρτη (γενικό), προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος να ανακοινώνει χθες ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Προβάδισμα για την κατασκευή τους έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατασκευαστικός όμιλος Άβαξ.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος πρόεδρος του ΙΣΝ χθες κατά την ομιλία του στο 12ο SNF Nostos Conference ανέφερε σχετικά τα εξής:

«Στην Ελλάδα, η δράση της Διεθνούς μας Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) είναι πολυδιάστατη και επικεντρώνεται σε πλήθος έργων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη. Πρόσφατα υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού κατασκευής των τριών νοσοκομείων εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις και για τα τρία νοσοκομεία.»

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ακυρώθηκε προσφορές για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων είχαν υποβάλει μεταξύ άλλων οι ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ και οι κοινοπραξίες Άκτωρ – Μυτιληναίος και ΕΚΤΕΡ – Finso (ιταλική).

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΙΣΝ τα τρία έργα σχεδιάζονται από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano (ο ίδιος είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο) σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan και τη βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies που εξειδικεύεται στο νοσοκομειακό σχεδιασμό.

Η εταιρεία Hill International έχει αναλάβει τον συνολικό συντονισμό (project management) των κτιριακών έργων ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Johns Hopkins δρα συμβουλευτικά, μεταφέροντας την τεχνογνωσία μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να ενσωματώσουν στο σχεδιασμό και τη λειτουργία τους τις πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος πιστοποίησης LEED.

Να σημειωθεί ότι η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζει το πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των εν λόγω δωρεών κυρώθηκε με νόμο από τη βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]