Πηγή Εικόνας: European Commission

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςCarsten Rasmussen, Προϊστάμενο της μονάδας Ελλάδας και Κύπρου να αποδίδει τα εύσημα για την πρόοδο, την ταχύτητα υλοποίησης και την αποτελεσματική εκτέλεση των έργων στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Η πρόοδος των έργων του ΠΕΠ Κρήτης 2014 -2020 ήταν πάρα πολύ καλή. Υπήρχε πάρα πολύ καλή ταχύτητα ως προς την υλοποίησή τους. Έχουμε αυτή τη στιγμή πλήρη απορρόφηση των πόρων και θα έχουμε και ακόμα καλύτερη μέχρι το τέλος του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση ήταν πολύ καλή και επίσης υπήρχε και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», επεσήμανε ο κ. Ράσμουσεν.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο πλαίσιο της 7ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ «Κρήτη» 2014-2020 , που είναι η τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΠ Κρήτης για την περίοδο που ολοκληρώνεται και της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κρήτη» 2021-2027 (Νέο ΠΕΠ Κρήτης).

 

Ταμείο Κοινωνικής Πολιτικής

 

Η Κρήτη όμως προχώρησε με θετικό πρόσημο και στα έργα του Ταμείου Κοινωνικής Πολιτικής με την Barbara Kauffman από την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (DG EMPLOYMENT) να επισημαίνει την σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κάνει πραγματικά τη διαφορά με όλα αυτά τα έργα που υλοποιεί στην Κρήτη. Αυτά, σε ότι αφορά τα έργα για την περίοδο 2014 2020. Τα κονδύλια διπλασιάζονται για την επόμενη περίοδο και φτάνουν στα 120 εκ. ευρώ. Αυτό που είδαμε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν ότι μειώθηκε η ανεργία κατά 10%. Αυτό οπωσδήποτε οφείλεται και στο ότι είχαμε μια καλύτερη οικονομία. Αλλά για τη νέα προγραμματική περίοδο θέλουμε οπωσδήποτε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων, ιδιαίτερα νέων και να μειώσουμε και τον αριθμό των ανέργων κοινωνικά περιθωριοποιημένων ομάδων. Όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα χάρη στα πολλά και διαφορετικά έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 

Αποτέλεσμα με συνέργειες και συνεργασία

 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ανέφερε πως «ολοκληρώνεται μια προγραμματική περίοδο 2014 2020 με πολύ θετικά αναπτυξιακά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι επαινετικά για την περιφέρεια και τη διαχειριστική αρχή, αλλά και για τη συνεργασία, η οποία υπάρχει και με όλους τους φορείς. Τους δήμους της Κρήτης, τους δημάρχους και τους φορείς υλοποίησης, αλλά και με τους αντιπεριφερειάρχες μας καθώς και με το υπουργείο Ανάπτυξης, την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του. Μόνο μέσα από τη συνεργασία πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στα 385 δημόσια έργα και τους 85.000 ωφελούμενους σε κοινωνικά προγράμματα, καθώς και στην ψηφιακή σύγκλιση, το περιβάλλον, τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα αρχαιολογικά μουσεία στα Χανιά, στη Μεσαρά, στον ‘Αγιο Νικόλαο και μια σειρά δράσεων στα σχολεία που δίνουν την ποιότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε όλα αυτά τα οποία έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιήθηκε.

Τέλος, να σημειωθεί πως στην έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Μπαλαντινάκη μετά από την αναφορά του Περιφερειάρχη Κρήτης στην πολύτιμη προσφορά και το έργο του ως κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης.