Ευρωπαϊκή σημαία - το έμβλημα της ΕΕ, Βρυξέλλες
Ευρωπαϊκή σημαία - το έμβλημα της ΕΕ, Βρυξέλλες
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

O Ευρωπαϊκός επαγγελματικός φορέας της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε μια μελέτη-ορόσημο, η οποία υπογραμμίζει τρία σενάρια για την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για την Ευρώπη. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με ορίζοντα το 2030, το 2040 και το 2050, η μελέτη «Decarbonisation Speedways» επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο του καθαρού εξηλεκτρισμού στην επιτάχυνση της πορείας της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα και υπογραμμίζει τις δυνατότητές της στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Η επιτυχία της Ευρώπης εξαρτάται, ωστόσο, από κρίσιμους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της αδειοδότησης, των δικτύων και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. 

Η δράση για το κλίμα, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η επανεκβιομηχάνιση απαιτούν μια φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική και ισορροπημένη στρατηγική αποανθρακοποίησης για την Ευρώπη. Μέχρι το 2050, το 70% της τελικής ζήτησης ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα. 

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια είναι η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για τον περιορισμό των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης ενέργειας χάρη στην ανώτερη ενεργειακή της απόδοση. Οι μεταφορές θα σημειώσουν το μεγαλύτερα οφέλη αποδοτικότητας, με τουλάχιστον 53% μείωση της χρήσης ενέργειας το 2050 σε σύγκριση με το 2015. 

Η μελέτη Decarbonisation Speedways υποδεικνύει ότι η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, μαζί με μια δεκαπλάσια επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια σταθερή βάση αμετάβλητης ισχύος για να καλύψει περίπου 4.600 TWh της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040. Η επίτευξη τέτοιων αριθμών που προκαλούν δέος απαιτεί πολιτικές που θα το επιτρέπουν.  

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του κλάδου για κλιματική ουδετερότητα, ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum, δήλωσε: 

«Η Ε.Ε. έχει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για το 2030. Η αλλαγή ταχύτητας που θα επιτύχουμε την τρέχουσα δεκαετία θα καθορίσει την επιτυχία μας στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου θέσουμε για το 2040. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην επίτευξη προόδου εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει διασφάλιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας – και εκσυγχρονισμό των δικτύων μας για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος». 

Οι μαζικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τις υποδομές είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Με κατάλληλα σχεδιασμένες πολιτικές, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν €175 δισ. ετησίως από την αποφυγή εισαγωγών καυσίμων και να επωφεληθούν από χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Η μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανταγωνιστικότητα θα ωφελήσουν επίσης την Ευρώπη και θα μειώσουν το οικονομικό κόστος.

Η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η Eurelectric καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν τους αναγκαίους παράγοντες που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα με φιλοδοξία και ρεαλισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.