Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ αυτή την περίοδο από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σπάζοντας με «σημαντική διαφορά» τα προηγούμενα ρεκόρ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.


«Η αρχή του Ιουνίου ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το Μάιο που ήταν μόλις 0,1 βαθμό Κελσίου πιο δροσερός από το ρεκόρ», υπογράμμισε στην ανακοίνωση η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

«Οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα και στην επιφάνεια του πλανήτη για τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί στις αρχές Ιουνίου από τα δεδομένα ERAS, και με σημαντική διαφορά», αναφέρει η Copernicus, μερικά από τα δεδομένα της οποίας ανάγονται στο 1950.

Οι μετρήσεις αυτές έγιναν ενώ το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συνδέεται εν γένει με μια αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, έχει επισήμως αρχίσει, υπενθυμίζει η Copernicus. Αυτή η τελευταία είχε επίσης ανακοινώσει πρόσφατα πως η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε τον πιο ζεστό Μάιο που έχει ποτέ καταγραφεί.

Η Copernicus υπογραμμίζει επίσης πως στις αρχές Ιουνίου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι το πιο φιλόδοξο όριο για την αύξηση της θερμοκρασίας που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015. Είναι η πρώτη φορά που το όριο αυτό ξεπεράσθηκε τον Ιούνιο, όμως είχε ήδη ξεπεραστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια το χειμώνα και την άνοιξη.

«Κάθε κλάσμα του βαθμού μετράει για να αποφύγουμε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έχει την έδρα της στη Βόννη, στο ίδιο μέρος όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πριν από τη μεγάλη COP28 που πρόκειται να διεξαχθεί στο τέλος της χρονιάς στο Ντουμπάι.