Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   Το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Πειραιά, εγκαινιάστηκε παρουσία της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων της πολιτείας, των παραγωγικών φορέων της πόλης και της σχολικής κοινότητας. Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου Piraeus Makerspace, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον σύγχρονο και ανακαινισμένο χώρο, εντός του ιστορικού κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καμινίων, εκεί όπου πλέον στεγάζεται το εργαστήριο.

   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Ο δήμος Πειραιά, παρουσιάζει ένα παράθυρο στο μέλλον. Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace, ανοίγει τις πύλες του και μας καλεί να το αγκαλιάσουμε. Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουμε μια δομή που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δημιουργίας, σχεδιασμού και κοινωνικής συνοχής, καθώς καθεμιά και καθένας μπορεί να συμμετέχει με μηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η πρώην ΣΚΥΠ είναι ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα, με έναν πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε υποβάλει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, αλλά και της γειτονιάς».

   Ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, συνεχάρη τον δήμο Πειραιά γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας: «Ελπίζω το παράδειγμα του δήμου, να το ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της εξοικονόμησης πόρων».

   Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε: «Το Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας(Piraeus Makerspace) στο σχολικό συγκρότημα της πρώην ΣΚΥΠ, όπου σήμερα στεγάζονται δυο ΕΠΑΛ, ένα ΔΙΕΚ και ένα εργαστηριακό κέντρο, είναι πλέον γεγονός. Η εφαρμογή στο Piraeus Makerspace, των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, με την επαναχρησιμοποίηση και την επέκταση του χρόνου ζωής υλικών (ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό κ.ά.) αποτελεί ένα μεγάλο όραμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο στοίχημα, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία. Στον Πειραιά αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να προωθήσουμε την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις υπηρεσίες ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους με σεβασμό στο περιβάλλον και νέες τοπικές θέσεις εργασίας».

   Λίγα λόγια για τo Piraeus Makerspace

   Τo Piraeus Makerspace αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του, περιλαμβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτομηχανές και Arduino μικροεπεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων.

   Σκοπός του Piraeus Makerspace είναι να αποτελέσει έναν κομβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στον δήμο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού του δήμου, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελματικές ομάδες κ.ά..

   Στο πλαίσιο λειτουργίας του Piraeus Makerspace πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, τεχνολογική επιμόρφωση, ημέρες κοινού, δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα καθώς και Hackathon για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών. Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας απευθύνεται στην κοινότητα των δημιουργών (makers) που επιθυμούν να δημιουργήσουν και να ανασχεδιάσουν προϊόντα με έναν βιώσιμο τρόπο που αποσκοπεί κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση υλικών. Η εκ των προτέρων γνώση χρήσης του εξοπλισμού του εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται να διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια εκπαίδευσης που θα απευθύνονται σε όλες και όλους.

   Σημειώνεται ότι το Piraeus Makerspace δημιουργήθηκε αξιοποιώντας πόρους του ευρωπαϊκού έργου Pop-Machina (Horizon 2020) στον άξονα «Αστική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση με μοχλό την Κυκλική Οικονομία», ενώ παράλληλα έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την πρόσκληση Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Pop-Machina, παρόμοια εργαστήρια (Makerspaces) υλοποιούνται ως ανοιχτοί χώροι εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τις ομάδες-στόχο που δύναται να είναι επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ειδικές ομάδες πληθυσμού, σχολές, εργαστήρια, το γενικό κοινό.