Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα μηνών (3,75%) υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα που διαπραγματευόταν τον περασμένο Αύγουστο.

 

Το ράλι στην εγχώρια αγορά ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα παρά το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

 

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας έφεραν πιέσεις στις τιμές τους προεξοφλώντας την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος δήλωσε ότι, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο σημείο όπου θα μπορεί να σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Ηδη οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τόσον τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της . Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει απότομα το κόστος δανεισμού κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης (3,75%), καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι βραδύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε και σήμερα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 107 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 43 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86%, έναντι 2,34% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,52%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,724 δολ . από το επίπεδο των 1,0718 δολ, που άνοιξε η αγορά.