Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, στον απόηχο της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα που μειώνει το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας το δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.212,82 μονάδες σημειώνοντας άλμα 7,11%.

Εκρηκτική και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 186,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,62%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+17,05%), της Alpha Bank (+15,92%), της ΔΕΗ (+15,56%), της Eurobank (+14,79%) και της Πειραιώς (+14,35%).

Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,63%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+10,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,83%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 11.067.418 και 17.554.401 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 29,54 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 23,83 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 104 μετοχές, 14 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι με το εμπόδιο του εκλογικού κύκλου να έχει ξεπεραστεί αναμένεται μία σημαντική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον δεύτερο γύρο η ΝΔ αναμένεται να καταλήξει με περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities σημειώνει ότι από τη σκοπιά της αγοράς, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Αλλά το σημαντικό είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης.