Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοινώσεις για 4 νέα προγράμματα που ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες έκανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Από την επόμενη εβδομάδα και εντός του Ιουνίου ξεκινούν τα εξής 4 προγράμματα που αθροίζουν σωρευτικά, μαζί με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», σε 1,2 δισ. ευρώ ενισχύσεις:

  1. «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» για να φτιάξουν το σπίτι τους «καινούργιο» είτε αυτό στο οποίο διαμένουν είτε ένα κενό σπίτι που στη συνέχεια θα το νοικιάσουν σε άλλους. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ακινήτου φτάνει τις 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο και η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ανοίγει στις 18 Μαΐου.
  2. Άλλο πρόγραμμα το «Produce e-green». Δίνουμε επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία (σε παραγωγικές μονάδες) με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας. Επιπλέον επιδοτούμε επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας όπως αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες Έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αύριο δημοσιεύεται η απόφαση στο ΦΕΚ και η σχετική πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Μαΐου.
  3. Την ίδια ημέρα, στις 30 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και με παλαιά σπίτια. Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και η σχετική ΚΥΑ υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες. Θυμίζω η επιδότηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.
  4. Στα μέσα Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 200 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Έτσι, με έργα και όχι με λόγια, αντιλαμβανόμαστε εμείς την παραγωγική στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να κάνουμε ως οικονομία και χώρα. Αυτό κάναμε επί 4 χρόνια, αυτό θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εφόσον μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση πιστεύει αυθεντικά στην ενεργειακή μετάβαση, έχει πρόγραμμα και το υλοποιεί με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων   

   Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/.

   Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ως εξής:

   11/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2

   12/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4

   13/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6

   14/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8

   15/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

   Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να ενταχθούν οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα θα πρέπει:

 –  Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

–   Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

–   Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο.

–   Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

–   Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

   Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ επιδοτεί σε ποσοστό 50-60 %, ανάλογα με το εισόδημα, την αντικατάσταση ηλεκτρικού από ηλιακό θερμοσίφωνα. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 120.000 ελληνικά νοικοκυριά. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.