Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία μαζί με τρεις άλλες χώρες ζητούν από την ΕΕ να υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες προκειμένου να περιοριστούν τα μικροπλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον και τα οποία έχουν εντοπιστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τους πολικούς πάγους και τα βάθη των ωκεανών.

Αυτά τα μικρά πλαστικά σωματίδια χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως καλλυντικά και βαφές ή δημιουργούνται ακούσια όταν σπάνε μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει νομοθεσία, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωβουλευτές και τις 27 χώρες μέλη τον επόμενο μήνα, με στόχο να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του όγκου των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30% ως το 2030.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) επισημαίνει ότι στην Ευρώπη περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών που περιέχονται σε προϊόντα απελευθερώνονται στο περιβάλλον μαζί με άλλους 176.000 τόνους μικροπλαστικών που δημιουργούνται ακούσια από το σπάσιμο μεγαλύτερων απορριμμάτων.

«Τα μέτρα σε εθελοντική βάση δεν αρκούν», τονίζουν οι έξι χώρες — στις οποίες περιλαμβάνονται η Δανία, το Λουξεμβούργο, καθώς και η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ– σε κοινό τους έγγραφο το οποίο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα.

«Ζητάμε από τον Κομισιόν να υιοθετήσει προληπτικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψει και να περιορίσει τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον», προσθέτουν.

Επίσης ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα για να παρακολουθεί την ύπαρξη μικροπλαστικών στον αέρα, το νερό και το έδαφος σε όλη την Ευρώπη και για να ελέγχει αν οι χώρες τηρούν και εφαρμόζουν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι νομοθεσία η οποία προβλέπει την επιβολή περιορισμών στα μικροπλαστικά που προστίθενται σκοπίμως σε διάφορα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη. Το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αναμένεται να αφορά και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον, όπως αυτά που προέρχονται από τη χρήση και τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων και από το πλύσιμο των ρούχων που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά.