Με χρώματα και αρώματα θα «πλημμυρίσει» από την Κυριακή 23 Απριλίου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί το τριήμερο εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών της ΔΕΘ-Helexpo, η FRESKON. Φορώντας το διεθνές της κουστούμι και με τιμώμενη περιφέρεια αυτή της Δυτικής Ελλάδας, στη φετινή διοργάνωση θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη του εμπορίου, αλλά και ζητήματα που προβληματίζουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, όπως αυτό των εργατών γης.

Με 217 εκθέτες από 12 χώρες που αναπτύσσονται σε 12.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, 190 ξένους επισκέπτες από 34 κράτη, μεταξύ των οποίων 115 μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και 2.500 προγραμματισμένα επιχειρηματικά ραντεβού, η φετινή FRESKON, που διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2015, θα εγκαινιαστεί στις 23/4 και ώρα 17.00, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

«Είναι πολύ μεγάλος στόχος η διεθνοποίηση όλων των εκθέσεων και η FRSKON είναι μια από αυτές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι το φετινό Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών είναι «πιο διεθνές από ποτέ». Σημείωσε τη βαρύτητα που δίνει η ΔΕΘ-Helexpo στις Περιφέρειες και στην ανάδειξή τους, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους τους για την «άριστη μεταξύ μας συνεργασία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις επερχόμενες εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας «BEYOND» και αυτήν που αφορά την κυκλική οικονομία, τη «FORWARD GREEN», η οποία φέτος θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση.

«Όταν ξεκίνησε η FRESKON ήταν ένα “ άγουρο” φρούτο, που όμως πλέον είναι πιο ώριμο από ποτέ», σημείωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας ότι η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται από 10% περισσότερους εκθέτες σε σχέση με το 2019 και +25%, έναντι του 2022. «Αυτή η άνοδος είναι σημαντική, δεδομένου ότι στην αγορά δεν υπάρχουν πολλοί “ παίχτες”, αλλά υπάρχουν δυνατοί “ παίχτες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Δυτική Ελλάδα τιμώμενη Περιφέρεια στη FRESKON

«Σκιαγραφούμε τον τρόπο εξωστρέφειας των προϊόντων μας, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αξιοποιούμε τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνονται», ανέφερε στην διαδικτυακή του τοποθέτηση, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

«Όταν οι αγρότες ευημερούν, τότε και η χώρα ευημερεί» σημείωσε, επισημαίνοντας πως στον πυρήνα των δράσεων που πραγματοποιούνται για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, βρίσκονται η απόκτηση ενιαίας ταυτότητας των προϊόντων της περιφέρειας και ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας των αγαθών.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφει αύξηση στις εξαγωγές της και από το 2020 που ήταν στην όγδοη θέση φέτος βρέθηκε στην έβδομη, και συμπλήρωσε: «έχοντας επενδύσει 280 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, κατατασσόμαστε στις πρώτες περιφέρειες ως προς την αξιοποίηση των προγραμμάτων». Τόνισε δε, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε σε 13 δράσεις προώθησης των προϊόντων της, ενισχύοντας πάνω από 60 επιχειρήσεις.

«Το όραμά μας είναι να συνδέσουμε την παραγωγή με τη μεταποίηση και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand, να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα, να αναδείξουμε το αγροτικό επάγγελμα και να μην ασκείται από ανάγκη, αλλά από επιλογή, να συνδέσουμε τα προϊόντα της γης με την ευζωία, τη γαστρονομία, τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Σακελλαρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως για τη φετινή χρονιά έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής σε εκθέσεις αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδοτώντας επιχειρήσεις του κλάδου, με στόχο να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να προωθήσουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Ολυμπιακής Γης.

Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα που παράγει η Ολυμπιακή Γη της Δυτικής Ελλάδας, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα τυροκομικά της Αμφιλοχίας (γραβιέρα, φέτα κ.ά.), τα ψάρια, τα όστρακα και τα θαλασσινά, οι γαρίδες Αμβρακικού – η γνωστή γάμπαρη- η αθερίνα από την Τριχωνίδα, τα χέλια από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το φημισμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα εκλεκτά κρέατα, τα κάστανα, το κρασί με τη Μαλαγουζιά να αποτελεί τοπική ποικιλία της Αιτωλοακαρνανίας, κατέχουν υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

«Θέλουμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πάει πιο ψηλά και πιο μακριά», σημείωσε ο κ. Σακελλαρόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ο πρωτογενής τομέας «η πραγματική ατμομηχανή» της εθνικής οικονομίας.

Τη θέση του ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταστεί πύλη εισόδου για τη διακίνηση φρούτων και λαχανικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διατύπωσε, από την πλευρά, του ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα» Παναγιώτης Ορφανός. Αναφέρθηκε στο φόρουμ, με τίτλο «Η Γεωργία του αύριο», λέγοντας ότι έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους για ζητήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία και την αγροδιατροφική αλυσίδα της επόμενης τετραετίας. Ενότητες όπως το ανθρώπινο δυναμικό για εργάτες γης, η συσκευασία και διακίνηση των προϊόντων και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στο φόρου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (περίπτερο 13). Στις 25/4, εξάλλου, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει, θα διατυπωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν των ελληνικών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, paraguayos, platerinas, βερίκοκα και κεράσια).

Έκθεση «μοντέλο», για τις εκθεσιακές διοργανώσεις της επόμενης δεκαετίας χαρακτήρισε τη FRESKON ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, αναφερόμενος στον εξειδικευμένο και εξαγωγικό χαρακτήρα της. «Πλήρης, δεμένη και με βελτιωμένα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ότι είναι η φετινή FRESKON, η project manager της διοργάνωσης, Τόνια Νικολαΐδου. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως για πρώτη φορά υπάρχουν στη φετινή διοργάνωση κρατικές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Μολδαβία. Σημείωσε δε, ότι καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω διεθνοποίηση της FRESKON, διαδραμάτισε η συμμετοχή της ΔΕΘ Helexpo στη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία, την Fruit Attraction, με παρουσία ελληνικών προϊόντων σε έκταση 450 τ.μ.

Κατά τη διάρκεια της φετινής FRESKON θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου, στο Περίπτερο 13, διεθνές συνέδριο για τα εσπεριδοειδή, που θα εστιάσει στις τελευταίες εξελίξεις για την παραγωγή και την εμπορία τους. Στόχος του συνεδρίου εσπεριδοειδών είναι, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει την κοιτίδα, στην οποία θα λάβει «σχήμα» μια ευρύτερη και μονιμότερη συνεργασία του ευρωπαϊκού κλάδου των εσπεριδοειδών.

Επιπρόσθετα, άλλη μια ενότητα, η FreshCon Market εστιάζει στη σύνδεση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών με το λιανεμπόριο, καθώς μεγάλες εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έρχονται σε επαφή με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου από όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο δικτύωσης για τη σύναψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Η έκθεση θα διεξαχθεί στα Περίπτερα 13, 14, 15 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί έως και τις επτά το βράδυ τις δύο πρώτες ημέρες και μέχρι τις έξι το απόγευμα την Τρίτη 25 Απριλίου 2023.