Την αντίθεσή τους στις διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται το πλαίσιο που διέπει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εκφράζουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η ρύθμιση προβλέπει προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για τηνπρώτη Κυριακή του Μαΐου. Επιπλέον, προβλέπεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέρα από τις 21:00 και συγκεκριμένα και έως τις 06:00 το πρωί, μετά από πρόταση του τοπικού ΕμπορικούΣυλλόγου προς τον Δήμο, ο οποίος λαμβάνει και τη σχετική απόφαση, προκειμένου να διεξάγονται οι λεγόμενες «λευκές νύχτες».

Οι δυο οργανώσεις αναφέρουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο για δημιουργία σωματείων-φαντασμάτων με μόνο σκοπό να προτείνουν διευρύνσεις του ωραρίου.