Τον απολογισμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρουσίασε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σημαντική ημέρα η σημερινή και για τη δημοτική αρχή του Πειραιά και κατ’ επέκταση για την πόλη μας γιατί ολοκληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη υλοποίησης και στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί ποτέ από τη δημοτική αρχή στην ιστορία του Δήμου, καθώς αν στον προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ΟΧΕ προσθέσουμε τους πόρους των άλλων χρηματοδοτικών πηγών φτάνουνε σε ένα σύνολο που πλησιάζει τα 200 εκ ευρώ για μια οκταετία. Πρόκειται για μια στρατηγική ολοκληρωμένη και συνεκτική βασισμένη στην ενδελεχή κατανόηση των αναγκών, των προκλήσεων, των δυναμικών της πόλης, με ένα πλέγμα σύνθετων δράσεων που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη του Πειραιά, της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα», ανέφερε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης, μίλησε για την στρατηγική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο την ανάδειξη του Πειραιά ως προορισμό: «Το όραμά μας ήταν να αποτελέσει ο Πειραιάς μια σύγχρονη δυναμική και βιώσιμη εξωστρεφής πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας στο βαθμό βέβαια που μπορεί να επηρεάσει μια δημοτική αρχή με βάση τις δυνατότητες και αρμοδιότητες, στην πορεία μίας πόλης στους τομείς αυτούς. Με επίκεντρο αυτό το όραμά μας και όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή το 2014, ξεκινήσαμε το 2015 να σχεδιάζουμε αυτή την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο των χωρικών επενδύσεων. Μια στρατηγική με έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην ανάδειξη του Πειραιά ως προορισμό».

Στον χαιρετισμό του σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανό στη δουλειά του τον δήμαρχο Πειραιά, ως άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις, προχωράει τα θέματα, δίνει λύσεις, προχωράει τα έργα. «Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που περισσότερο απ’ όλα χρειάζεται η τοπική κοινωνία και υπό αυτή την έννοια ήθελα πολύ με την παρουσία μου να επιβραβεύσω αυτή την πορεία».

Κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Πειραιά. Μια προσπάθεια που την παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια και είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετική. Η συνεργασία μας με τον δήμαρχο είναι πάρα πολύ καλή, είναι πρακτική, είναι γρήγορη και φέρνει αποτελέσματα. Από τη δική μου πλευρά, η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι και μετά παραπάνω ικανοποιητική γιατί εκτός από τα πολλά οριζόντια προγράμματα που προφανώς θα αξιοποιήσει ο Πειραιάς με πολλαπλούς τρόπους, έχουμε τρία έργα το καθένα με μεγάλη σημασία. Τα δικαστήρια Πειραιά που προχωράνε και σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουμε και τον ανάδοχο του έργου, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων που είναι ένα μεγάλο και ακριβό έργο, και η απόληξη του παραλιακού μετώπου στον Πειραιά. Ο Πειραιάς θα αξιοποιήσει χωρίς αμφιβολία και με πάρα πολλούς τρόπους τη μεγάλη επένδυση που γίνεται στο Ελληνικό. Ο Πειραιάς ως το μεγαλύτερο και πυκνότερο ίσως κέντρο κοντά στο Ελληνικό θα έχει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές επιπτώσεις. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και ειδικά ο Πειραιάς θα είναι σε πάρα πολύ γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε για την πορεία ανάπτυξης που έχει μπει τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς: «Οι ανάγκες τις οποίες ανέδειξε με τον καλύτερο τόπο όλα αυτά τα χρόνια ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δεν ήταν μόνο λόγια, ήταν και έργα. Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια πράγματι έχει μπει σε ράγες ανάπτυξης οι οποίες σχετίζονται μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και από την προσπάθεια να βρεθούν πόροι για να μπορεί αυτός ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί. Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο, εμβληματικότερο και σημαντικότερο λιμάνι της χώρας και σε αυτό πρέπει όλοι μας να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να είναι και ανθρώπινο για τους κατοίκους της και να δημιουργεί την ανάπτυξη για το αύριο και να δημιουργούνται δυνατότητες υποδομών που να το κάνουν πιο ανθρώπινο και πιο πράσινο. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα χαρακτηριστικά υλοποίησης παρεμβάσεων που καλύπτουν πολλούς τομείς δράσεις, όπως του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, δράσεις κοινωνικού τομέα με αποτέλεσμα παρεμβάσεις που αποτελούν την επιχειρηματική ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Πειραιά».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος και αυτός, κατά την ομιλία του, εξήρε το έργο του Γιάννη Μώραλη: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για τρεις λόγους, ο πρώτος και ο πιο προβλεπόμενος έχει να κάνει με τις ιστορικές σχέσεις του Πειραιά με την Αθήνα και της Αθήνας με τον Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο Δήμοι είναι σαν σιαμαία, η επιτυχία του ενός είναι επιτυχία και του άλλου. Αυτά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι απολύτως συμπληρωματικά. Αυτά που γίνονται σήμερα στον Πειραιά, η λογική που θέλει τον Πειραιά προορισμό, η λογική που θέλει επενδύσεις στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, η λογική που θέλει τον Πειραιά να αλλάζει πρόσωπο είναι έργα και παρεμβάσεις που τραβάνε και την Αθήνα προς τα πάνω. Όπως πιστεύω ότι και αυτά που γίνονται στην Αθήνα σήμερα τραβάνε τον Πειραιά προς τα πάνω. Γιατί είμαστε δύο υπερτοπικά κέντρα, δύο υπερτοπικοί αναπτυξιακοί πόλοι. Ο δεύτερος λόγος είναι η ΟΧΕ που στην ουσία είναι ένα νέο μοντέλο ένα νέο υπόδειγμα για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. ΟΧΕ σημαίνει δουλεύω από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο. Σημαίνει ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες , ανοιχτοί σε συνεργασίες και φυσικά ΟΧΕ σημαίνει σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ο τρίτος λόγος που βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί έχω την τιμή να είναι φίλος μου ο Γιάννης ο Μώραλης, πολύ αποτελεσματικός δήμαρχος, ο οποίος κινείται πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες και ο οποίος βάζει πάνω απ’ όλα με ένα υγιή τοπικισμό τον Δήμο του, τον Πειραιά».

Στην ομιλία της, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά είναι η συνεργασία όλων. Περιφέρειας, Δήμων, κεντρικής διοίκησης , κοινωνικών φορέων για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου είτε από τον κοινωνικό προϋπολογισμό όπως η ΟΧΕ είτε από τον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό. Για αυτό τον λόγο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και με την καθοδήγηση του επικεφαλής μας του κ. Πατούλη, συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Πειραιά για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και για την υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της περιφέρειας Αττικής. Βέβαια για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην παραγωγή των έργων αλλά και σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας, απαιτούνται θεσμικές αλλαγές και πρωτοβουλίες της εκάστοτε κεντρικής διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε δήμους και περιφέρειες και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης αναφερόμενος στην σημερινή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ δήλωσε: «Και σε αυτή την ΟΧΕ αλλά κα στην επόμενη, το Πανεπιστήμιο είναι διατεθειμένο όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επαυξήσει ουσιαστικά τις συνέργειές του, που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική ανάπτυξη όλων των δράσεων που θα αφορούν και την πόλη μας, τον Πειραιά αλλά και γενικότερα».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ε.Ε.Π. Γιώργος Χασιακής ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης- Ντόζας , ο πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο πρόεδρος ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος.