Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν άλμα σήμερα αφού η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν απρόσμενη μείωση στον στόχο για την παραγωγή τους.

Τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια.

Η κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Shell, TotalEnergies και Eni ενισχύθηκαν πάνω από 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου σε άνοδο 3,9%.

Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ενέργεια κατέγραψαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, όπως της IAG, μητρική της British Airways και της χαμηλού κόστους εταιρίας Wizz Air.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες εμπορευμάτων, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,7%. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν νωρίτερα σχεδόν αμετάβλητοι.