Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος του δανεισμού με τη νέα ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε χθες το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο οι τόκοι στη λήξη της πενταετίας και με τους οποίους βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχονται στα 490 εκατ. ευρώ.

Παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό 5ετές, καθώς οι προσφορές ήταν πολλαπλάσιες του ζητούμενου ποσού προσεγγίζοντας τα 19,1 δισ. ευρώ, το τελικό επιτόκιο υποχώρησε οριακά με αποτέλεσμα να κλειδώσει στο 3,92% και να προκύψουν οι προαναφερθείσες δαπάνες για τόκους.

Στην δευτερογενή αγορά η τρέχουσα απόδοση στον ελληνικό τίτλο ήταν στην περιοχή του 3,7%.

Με τη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε από πολύ νωρίς  το 85% του φετινού δανειακού προγράμματος, δηλαδή τα 6 από τα 7 δισ. ευρώ. Βέβαια στα εκδοτικά πλάνα περιλαμβάνεται και μία πράσινη έκδοση ύψους 1 δισ. ευρώ, οι αποφάσεις για την οποία θα ληφθούν προς το τέλος του 2023.

Πέρα από την πολιτική ρευστότητα ο δανεισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αλλά δεν μπορούσε γίνει διαφορετικά καθώς ο δίαυλος επικοινωνίας με τους επενδυτές έπρεπε πάση θυσία να διατηρηθεί ανοικτός.

Η συγκυρία στις αγορές χρήματος κρίθηκε ευνοϊκή αφού επήλθε σχετική ηρεμία μετά τις ισχυρές αναταράξεις που ξεκίνησαν από τη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και πέρασαν τον Ατλαντικό με τη χρηματοπιστωτική θύελλα να πλήττει την Credit Suisse και στη συνέχεια να εξαπλώνεται στο γερμανικό κολοσσό τη Deutsche Bank .

Στον κατάλογο με τα θετικά εντάσσονται τα αισιόδοξα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους για τη δυναμική της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

Αυτό πιστοποιεί και η Goldman Sachs, η οποία σε χθεσινή της έκθεση βλέπει βελτίωση προοπτικών και επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα μέσα από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου.

Εφόσον η «ετυμηγορία» από τον αμερικανικό οίκο κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την καρπωθεί πολιτικά.

Πρακτικά είναι ο τελευταίος δανεισμός πριν από τις εκλογές εκτός και αν με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου δρομολογηθεί νέα εκδοτική δραστηριότητα για το τελευταίο 1 δισ. ευρώ των φετινών δανειακών αναγκών.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθούν από την Eurostat και οι θετικές επιδόσεις σε δημοσιονομικό πεδίο με κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 με χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές έλλειμμα.

Σε ότι αφορά τα 2,5 δισ. ευρώ που «σηκώθηκαν» χθες από τις αγορές όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αυτά θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι» των διαθεσίμων, η στάθμη του οποίου μετά την νέα «ένεση» ανεβαίνει στα 38 δισ. ευρώ.