Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαπραγμάτευση για την αγοραπωλησία της Άκτωρ εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνηθεί τα σημαντικότερα ζητήματα, κάτι που επιτρέπει την εκτίμηση πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, με βασικό μέτοχο την Winex, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, θα οδηγήσει στη συγχώνευσή της με την Intrakat και στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου στη χώρα, πίσω από τη ΓΕΚ Τέρνα, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4 δις. ευρώ.

Θα έχει επίσης ως συνέπεια σημαντικές ανακατατάξεις στα έργα και τις συμβάσεις παραχώρησης που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Το συμφωνηθέν τίμημα, βάσει πληροφοριών, είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ. Τα 100 εκατ. θα καταβληθούν από τους αγοραστές με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα θα αποτελούν υποχρέωση της προς εξαγορά εταιρείας προς την (σήμερα μητρική της) Ελλάκτωρ.

H Ελλάκτωρ την περασμένη Παρασκευή (24.3) και ενώ είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για την κυοφορούμενη συμφωνία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι την Πέμπτη το βράδυ έγινε αποδέκτης μη δεσμευτικής επιστολής προθέσεως (Letter of Intent) εξαγοράς της θυγατρικής της εταιρείας Άκτωρ από την Intrakat, προσθέτοντας, ότι η επιστολή προθέσεως υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Εφόσον οι μέτοχοι της Intrakat και της Ελλάκτωρ (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) συμφωνήσουν και στα τελευταία ζητήματα, η προς υπογραφή συμφωνία θα εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και στη συνέχεια να ανακοινωθεί.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σχετικά με το πως θα συνεργάζονται η νέα εταιρεία Άκτωρ – Intrakat με την Άκτωρ Παραχωρήσεις ώστε η τελευταία να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις από τη στιγμή που ο Όμιλος Ελλάκτωρ θα πάψει να έχει κατασκευαστικό βραχίονα.

Σε καλό δρόμο (χωρίς να έχει κλείσει στο σύνολό του) φαίνεται να βρίσκεται και ένα ακόμα βασικό ζήτημα που αφορά τις υποχρεώσεις και τις οικονομικές διεκδικήσεις που έχει η Άκτωρ και πως αυτές θα υπολογιστούν στο συνολικό τίμημα της εξαγοράς.

Βάσει των εκτιμήσεων που κυριαρχούν η συμφωνία είναι πιθανή, καθώς οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ έχουν αποφασίσει να απεμπλακούν από την κατασκευή και η Intrakat ενδιαφέρεται να μεγαλώσει μέσω εξαγοράς, διαθέτοντας ένα σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων που χρειάζεται από την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ., που πραγματοποίησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, με σκοπό να μεγαλώσει και μέσω εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Εξάρχου, νυν διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ πριν η Ελλάκτωρ περάσει στον έλεγχο της Reggeborgh ως εκ τούτου γνωρίζει καλά την εταιρεία, ενώ οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης υπήρξαν μέτοχοι της Ελλάκτωρ (χωρίς εμπλοκή στη διοίκηση).

Πούλησαν το ποσοστό τους (29,87%) στη Motor Oil (τον Μάιο του 2022) έναντι τιμήματος 182 εκατ. ευρώ. Είχαν διαθέσει για την αγορά των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου 123 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα τμήμα των κεφαλαίων για την εξαγορά της Άκτωρ θα βγει από το κέρδος που αποκόμισαν πουλώντας τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ.