Περισσότερο πράσινο και φωτισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εφαρμογές έξυπνης πόλης, υπόγειους κάδους, αναπλάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την αστική αναζωογόνηση και την οικονομική ανασυγκρότηση δέκα εμπορικών δρόμων σε όλες τις γειτονιές.

Ο κεντρικός δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, ενώ για την υλοποίηση των παρεμβάσεων έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πόλη ζωντανή και ακμάζουσα είναι η πόλη που είναι δυνατή οικονομικά, με ισχυρές τοπικές αγορές, λειτουργική, με υψηλής αισθητικής αξίας δημόσιο χώρο, προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, πεζοδρόμια και πράσινο», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: «Αντιστρέφουμε την εικόνα εγκατάλειψης, ενισχύουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων εισοδημάτων. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το όραμα γίνεται πράξη».

Οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης θα εξελιχθούν σε δέκα εμπορικούς δρόμους, που έχουν επιλεγεί σε συνεννόηση με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες. Πρόκειται για τις οδούς Εγνατία, Ολύμπου, Κολωνιάρη, Παναγίας Φανερωμένης, Κλαυθμώνος, Παπάφη, 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, αλλά και Βενιζέλου και Ελευθερίας στην Τριανδρία.

Σε όλους τους δρόμους που εντάσσονται στο έργο θα γίνουν ανακατασκευές στα πεζοδρόμια, θα τοποθετηθεί νέος φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ασφαλέστερη κίνηση των πεζών και των εμποδιζόμενων ατόμων.

Ακόμη, προβλέπονται νέες φυτεύσεις, αστικός εξοπλισμός με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθιστικά, υπόγειοι κάδοι. Στις εμπορικές ζώνες θα τοποθετηθούν χάρτες, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες, ενώ ενσωματώνονται έξυπνα συστήματα και εφαρμογές, όπως ενδεικτικά η δημιουργία καθιστικών σημείων όπου θα μπορεί να γίνεται φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους δέκα δρόμους αποτελούν την πρώτη φάση ενός ευρύτερου κατασκευαστικού προγράμματος.