Για πρώτη φορά οι ΜμΕ περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση Καταναλωτικών Τάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ προστίθεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μια μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δρ. Νίκου Δασκαλάκη, ο οποίος, ως μέλος της Ομάδας Συμφεροντούχων Ασφάλισης και Αντασφάλισης (Insurance and Reinsurance Stakeholder Group – IRSG), εκπροσωπώντας τις ΜμΕ και προερχόμενος από την ΓΣΕΒΕΕ, ανέδειξε το πληροφοριακό κενό σχετικά με την πρόσβαση των ΜμΕ στην Ασφάλιση, μέσω μιας πρωτοβουλίας σύνταξης αντίστοιχης Γνώμης, η οποία υιοθετήθηκε από το IRSG τον Ιούλιο του 2022.

Το γεγονός αυτό μάλιστα, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς τοποθετούνται οι βάσεις για την δημιουργία μιας ροής δεδομένων για την πρόσβαση των ΜμΕ στην ασφάλιση, για την οποία δεν υπήρχαν πληροφορίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνεται και στην Γνώμη της IRSG, η πρόσβαση των ΜμΕ στην ασφάλιση παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή και διαφοροποίηση των διαφόρων τύπων κινδύνου και αντιστοίχως στην απορρόφηση των αντίστοιχων κραδασμών από την πλευρά των ΜμΕ. Η αναφορά επομένως της Έκθεσης Καταναλωτικών Τάσεων της EIOPA στις ΜμΕ, είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα ώστε οι δύο κόσμοι των μικρών επιχειρήσεων και της ασφάλισης να έρθουν πιο κοντά, με εμφανή πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές.