διαΝΕΟσις logo
διαΝΕΟσις logo
Πηγή Εικόνας: https://www.dianeosis.org

Η διαΝΕΟσις είναι γνωστή για τις έρευνες που κάνει και τα θέματα που μελετά εδώ και αρκετά χρόνια. Το γνωστό think tank προσεγγίζει τα θέματα σχεδόν πάντα από μια εκσυγχρονιστική σκοπιά προόδου της χώρας και συχνά (αλλά όχι πάντα) κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες. Στην πολιτική αρένα είναι καταγεγραμμένο ακριβώς σε αυτόν το εκσυγχρονιστικό χώρο, ενώ γνωστό σε όλους είναι ότι ο για χρόνια βασικός κινητήριος μοχλός του οργανισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταπήδησε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και στην κυβέρνηση ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι η διαΝΕΟσις ιδρύθηκε, το – σχεδόν μακρινό όπως φαίνεται σήμερα – 2016, στις αρχές της χρονιάς, από τον πρώην βιομήχανο και πρώην Πρόεδρο του ΣΕΒ, νυν επιχειρηματία-επενδυτή, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος βασισμένος στη μακρόχρονη εμπειρία από την επιχειρηματικότητα και τα κοινά έκρινε ότι η χώρα χρειάζεται έναν ανεξάρτητο ερευνητικό-μελετητικό φορέα με άποψη που να κάνει παράλληλα προτάσεις πολιτικής και αυτός να είναι πλήρως ανεξάρτητος από κόμματα. Και για να το διασφαλίσει το χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου «από την τσέπη του» (κατά πληροφορίες, τότε, με πάνω από 50 εκατ. ευρώ) μόλις ολοκλήρωσε τον κύκλο του στη βιομηχανία και τον ΣΕΒ (μέσω της πώλησης και της VIVARTIA) – και το στηρίζει έκτοτε.

Χθες λοιπόν είχαμε μια «πρωτιά» στις δράσεις της διαΝΕΟσις καθώς για πρώτη φορά συνεργάστηκε με έναν ξεκάθαρης αριστερής ανάλυσης ερευνητικό οργανισμό – think tank, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ . Το ΕΝΑ είναι μια δεξαμενή σκέψης που επεξεργάζεται και καταθέτει συστηματικά στον δημόσιο διάλογο τεκμηριωμένες προτάσεις προοδευτικής πολιτικής, όπως αναφέρουν, εννοώντας αριστερής κατεύθυνσης. Από την ίδρυσή του, την άνοιξη του 2017, το ΕΝΑ λαμβάνει ενεργά μέρος στη δημόσια συζήτηση για τα διακυβεύματα του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά η παρεμβατικότητα και η απήχηση του στο κοινό παραμένει περιορισμένο. Λειτουργεί ως σωματείο και μάλιστα όλες οι διαδικασίες λειτουργούν με συλλογικότητα και πέραν των μελών, καθώς συνεργάζονται πολλοί και γνωστοί ερευνητές. Σημαντικά στελέχη του είναι πανεπιστημιακοί και γνωστά στελέχη που είχαν κυβερνητικά και κρατικά καθήκοντα την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση ήταν «μικρή» καθώς ήταν μια live συζήτηση με περίπου 300 άτομα κοινό. Ωστόσο η θεματολογία ήταν ενδιαφέρουσα: το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά η σύνθεση του panel ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ως διακομματική: από τη μία πλευρά ο Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης σήμερα και γνωστό στέλεχος του φιλελεύθερου χώρου και μαζί του ο Δημήτρης Μαντζούφας που έχει σήμερα τη θεσμική ευθύνη να τρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ο οποίος είναι στέλεχος διακομματικής αποδοχής αφού διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ από το 2009 ως το 2020 (!) επί 4 διαφορετικών κυβερνήσεων. Από την άλλη πλευρά, δύο στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν ενεργά στον ΕΝΑ (αλλά και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ): η Ευγενία Φωτονιάτα που είχε την ευθύνη του ΕΣΠΑ ως γενική γραμματέας )μετά τον Αλέξη Χαρίτση) στην «πρώτη φορά αριστερά» και ο Παναγιώτης Κορκολής, επίσης γενικός γραμματέας στο οικονομικό επιτελείο.

Το γεγονός ότι ήταν πρώτη φορά που η διαΝΕΟσις συνδιοργάνωσε κάτι με το ΕΝΑ (ή γενικά αριστερό ερευνητικό οργανισμό) και το ότι η σύνθεση του panel ήταν πλειοψηφικά αριστερό (2 αριστεροί, ένας κεντρώος, ένας φιλελεύθερος) δημιούργησε εντύπωση στους κύκλους που παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, μας λένε….