Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο 4 Μαρτίου ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με τη συμμετοχή 108.229 υποψήφιων κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική καινοτομία αυτού του μεγαλύτερου, στην 28χρονη πορεία της ανεξάρτητης αρχής, διαγωνισμού ο οποίος δεν περιλαμβάνει αριθμό θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό, είναι η δημιουργία της λεγόμενης «δεξαμενής» επιτυχόντων, για μελλοντικές προκηρύξεις των εκάστοτε φορέων.

Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η απορρόφηση τους με την έκδοση σχετικών προκηρύξεων από τους φορείς, οπότε και θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. Αρχής γενομένης της πλήρωσης 5.124 κενών θέσεων για τις εναπομείνασες ανάγκες του του 2022 καθώς και αυτές του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων αυτής της περιόδου, από το σύνολο των θέσεων οι 3.502 αφορούν επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 1.565 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη η πρώτη άμεση πλήρωση ενδέχεται να αφορά και 1000 θέσεις επιπλέον, ενώ οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους το αργότερο επτά μήνες μετά τις εξετάσεις.

Πάντως σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων (βάση των καταγεγραμμένων κενών οργανικών θέσεων των φορέων) την οποία υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βορίδης στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, απαιτείται η κάλυψη περίπου 16.000 θέσεων εργασίας σε φορείς του Δημοσίου. Θέσεις τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι επιτυχόντες από την «δεξαμενή» καθώς θα τρέχουν προκηρύξεις για την κάλυψη τους.

 

Στο μεταξύ οι 108.229 υποψήφιοι, το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα, 43 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για να εξεταστούν σε δύο μαθήματα: Στις 09:00 στην Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας με μέγιστη διάρκεια εξέτασης τις 2 ώρες και 45 λεπτά και στις 14:30 στις Γενικές Γνώσεις, με διάρκεια εξέτασης 2 ώρες και 30 λεπτά. Και στα δύο μαθήματα οι υποψήφιοι. θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα νωρίτερα. (Η αναζήτηση του Κέντρου που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο μπορεί να εντοπιστεί από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) με την εισαγωγή: ΑΦΜ, ή ΑΜΚΑ, ή αριθ. ταυτότητας)

 

Η εξέταση και των δύο μαθημάτων θα γίνει με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Στο πρώτο στάδιο, στο διαγωνιστικό οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σημαντικά μικρότερη βαρύτητα από άποψη μορίων. Στην δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

 

Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για κάθε μάθημα και επιτυχόντες θα είναι όσοι περάσουν τη βάση των 55 μονάδων για κάθε μάθημα/δοκιμασία και συνολικά.

Ακολούθως οι επιτυχόντες θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου – κεντρική διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας, βάση της βαθμολογίας των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και η εντοπιότητα.

Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού, στον οποίο θα συμμετάσχουν όσοι επιτύχουν στο πρώτο στάδιο.

Στατιστικα στοιχεία για τις αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για 5.124 μόνιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς, έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με αυτά, συνολικά υποβλήθηκαν υπερδιπλάσιες αιτήσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από αυτές της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων ΠΕ αφορά τον κλάδο – ειδικότητα ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΠΕ Διοικητικοοικονομικών/Διοικητικών/Διοικητικού Προξενικού.

Αντίστοιχα, πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων ΤΕ είναι ο παρεμφερής κλάδος – ειδικότητα ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού/Διοικητικού/Διοικητικού – Οικονομικού με 16.641 προτιμήσεις.

Σε πλήθος προτιμήσεων των υποψηφίων ΠΕ ακολουθεί ο κλάδος Οικονομικού, Νομικής Αρχαιολόγων και Γεωπόνων Περιβαλλοντολόγων Πληροφορικής, Κοινωνιολόγων, Μηχανικών Πολιτικών Μηχανικών και Ψυχολόγων

Δημοφιλείς στους υποψηφίους ΤΕ είναι και οι κλάδοι – ειδικότητες Λογιστών,

Οικονομικού Λογιστικού, Οικονομικού, Πληροφορικής και Γεωπονίας/Τεχνολόγων Γεωπονίας, Πολιτικών Μηχανικών και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων/Τουριστικών Επαγγελμάτων

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, περίπου οι μισές αιτήσεις προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και οι υπόλοιπες από τις λοιπές περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται πως όσοι δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό ή δεν περάσουν τη βάση δεν θα έχουν ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες.

Αναφορικά με τους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας εκπαίδευσης στον γραπτό διαγωνισμό, τελικά θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας.