Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την επιβολή νέας δέσμης οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία σήμερα, παραμονή της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία μετέχουν κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία, θα διεξαχθεί στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών της G20, που έχει διοργανωθεί στην Μπανγκαλόρ, στη νότια Ινδία.

“Στο πλαίσιο της G7 θα ζητήσουμε ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Οι οικονομικές κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, επέτρεψαν να μειωθούν πρακτικά κατά το ήμισυ τα πετρελαϊκά εισοδήματα της Ρωσίας”, δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στην Ινδία.

“Οι κυρώσεις είναι ένα μακροπρόθεσμο όπλο, θα πρέπει λοιπόν να διατηρούνται και να ενισχύονται”, επιχειρηματολόγησε.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και οι “εταίροι τους στην G7” προβλέπουν την επιβολή “νέας μεγάλης δέσμης” κυρώσεων στη Ρωσία γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, που είναι η πρώτη επέτειος από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποβάθμισε ωστόσο την πιθανότητα λήψης οποιασδήποτε απόφασης κατά την σύνοδο αυτή.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλλει δραστικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, πλήττοντας στο υψηλότερο επίπεδο το ρωσικό κράτος, όπως και την βιομηχανία του, τις τράπεζές του και τον πετρελαϊκό του τομέα.

Η σύνοδος αυτή γίνεται πριν από αυτήν που προβλέπεται για αύριο, Παρασκευή, και μεθαύριο, Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των κεντρικών τραπεζών της G20, όπου θα συζητηθούν κυρίως τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους των πιο φτωχών χωρών.

Οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία δείχνει να αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα για την Ινδία, τη διοργανώτρια της συνόδου της G20, η οποία δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα αποστείλει εκπρόσωπό της στην G20.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να μετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί, στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.