Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο να διαβεβαιώνει ότι θα εξεταστούν σοβαρά ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κόμματα και φορείς και θα προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις και την αντιπολίτευση να εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά του και να τονίζει την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία τού νομοσχεδίου για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων τής ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25, καταψήφισαν. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Κατά τις παρεμβάσεις τους, βουλευτές, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και τη συμπολίτευση, υπογράμμισαν την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο το νομοσχέδιο, όπως είπαν, εστιάζοντας κυρίως στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του τόσο για την εξαγορά ακινήτου όσο και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ώστε να συμπεριληφθούν κατά περίπτωση και άλλες περιοχές.

Πρότειναν ακόμα, τη μείωση του κόστους εξαγοράς του ακινήτου βάσει των σημερινών αντικειμενικών αξιών, και την ένταξη στις ευεργετικές ρυθμίσεις όλων των ιδιοκτητών των οποίων οι αιτήσεις τους εκκρεμούν αλλά και όσων δεν δήλωσαν ως πρώτη κατοικία το ακίνητο τους αλλά αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα.

Σε παρέμβαση της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών «να λύσει με δίκαιο τρόπο, το τεράστιο πρόβλημα των ιδιοκτητών ακινήτων με μακρόχρονη χρήση στην περιοχή της Άρτας τα οποία ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ)», προτείνοντας να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τού νόμου και να συμπεριληφθούν και αυτά στο νομοσχέδιο.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τόσο για την εξαγορά ακινήτου που είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου όσο και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ζήτησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Όπως είπε, «είναι μια ιστορική ευκαιρία να δοθεί οριστική λύση σε χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που βρίσκονται εδώ και δεκάδες χρόνια υπό ομηρία σε καθεστώς γκρίζων ζωνών».

«Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση δίνει οριστική και δίκαιη λύση σε ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημοσίων και ανταλλάξιμων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι στη συζήτηση αύριο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές.