Από την πόλη της Θεσσαλονίκης και την 12η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», δόθηκε το σήμα έναρξης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ύψους 19,3 δις. ευρώ για την Ελλάδα, με την υλοποίηση της πρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης.

«Διαθέτουμε τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και το στρατηγικό σχέδιο που μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία των στόχων της νέας ΚΑΠ για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα τόσο των παραγωγών μας, όσο και των αγροτικών μας περιοχών», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε τις σημαντικές προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες επισιτιστικής κρίσης και ακρίβειας στις εισροές. Στόχος είναι «η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, η προστασία του περιβάλλοντος και της πρωτογενούς παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η επιπλέον ανάδειξη της ποιότητας και ταυτότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας», τόνισε.

Την ανάγκη αναπροσανατολισμού του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, προς την κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και οι κοινοτικές προτεραιότητες «για μία περισσότερο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική γεωργία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για την τόνωση της κοινωνικοοικονομικής συνοχής των ελληνικών αγροτικών περιοχών και την δημογραφική τους ανανέωση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε το ΥΠΑΑΤ για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, γεγονός που όπως τόνισε «συνέβαλλε καταλυτικά στην επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων προς όφελος των δικαιούχων, των επενδύσεων και της συνολικότερης ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για την κατάρτιση και προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, «μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την ΕΕ, που οδήγησε μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις στην έγκρισή του.

«Σε μια εποχή όπου οι Έλληνες αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν στις συνθήκες της πολυεπίπεδης κρίσης, το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία, καλείται να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων του», επισήμανε η γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου.

Ως ένα «μεγάλο στοίχημα που πρέπει να “κερδηθεί” στη βάση των νέων προκλήσεων και απαιτήσεων που απορρέουν αφενός από την ενιαία αντιμετώπιση και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ στο πλαίσιο του νέου μοντέλου παρακολούθησης και επιδόσεων, και αφετέρου από την αυξημένη περιβαλλοντική φιλοδοξία της», χαρακτήρισε την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησής του, Δημήτρης-Οδυσσέας Παπαγιαννίδης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης, εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της και τα μέλη της ενημερώθηκαν για:
* Τις παρεμβάσεις των άμεσων ενισχύσεων, τις παρεμβάσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, για την αγροτική ανάπτυξη και τα τομεακά προγράμματα
*Το διοικητικό μηχανισμό διαχείρισης και εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ
*Το Σχέδιο του Πλάνου Αξιολόγησης του ΣΣ ΚΑΠ

Τις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων και περιφερειών, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων.

Εντός Φεβρουαρίου τα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ 

Μέσα στον Φεβρουάριο πρόκειται να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης ύψους 230 εκατ. ευρώ, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας ενωσιακών πόρων και υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, Δημήτρης-Οδυσσέας Παπαγιαννίδης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι το 2022 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ από πλευράς καταβολής πόρων στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και είπε χαρακτηριστικά ότι «από το 1990 που άρχισαν να “τρέχουν” κοινοτικά προγράμματα στη χώρα μας, πρώτη φορά πέρυσι δόθηκε σε μία χρονιά ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, μέσω όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων». Πρόσθεσε δε ότι «στο ΥΠΑΑΤ έχουμε ακόμη ένα ρεκόρ. Η απορρόφηση το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο 87%, που είναι η υψηλότερη έναντι όλων των άλλων που τρέχουν».