Η Κρήτη, τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, θα λάβει 564 εκατ. ευρώ δηλαδή πόρους αυξημένους κατά 25% σε σχέση με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης 2014-2020 και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την θωράκιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για την βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.α. Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Αναλυτικά ο υφυπουργός αναφέρει:

«Σήμερα βρεθήκαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη! Την περίοδο 2019-2022 δρομολογήθηκαν στην Κρήτη έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου και του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εκ των οποίων ποσό 530 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις επιχειρηματικότητας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν μέσω του τομεακού και του περιφερειακού προγράμματος. Σημειώνεται ότι την περίοδο του Covid-19 στην Κρήτη εκταμιεύτηκαν 153 εκατ. ευρώ μέσω του τομεακού προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του περιφερειακού προγράμματος.

Ταυτόχρονα, η Κρήτη έχει βιώσει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2019 έως και το τέλος του 2022 οι πληρωμές για φυσικές καταστροφές να έχουν ανέλθει σε 461 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων και των επιδοτήσεων που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία προς τους πληγέντες.

Η Κρήτη αποτέλεσε από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που αντιμετώπισαν το πρόβλημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και για το λόγο αυτό μέσω του προγράμματος Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον της περιόδου 2014-2020 έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων προϋπολογισμού 26,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του ίδιου προγράμματος έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των Γενικών Νοσοκομείων Λασιθίου και Ρεθύμνης συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ ενώ μέσω του περιφερειακού προγράμματος πραγματοποιείται η συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Ορισμένα από τα έργα ανά νομό είναι τα ακόλουθα:

 

Νομός Ηρακλείου

– Στερέωση και στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω του ΠΕΠ.

– Αποκατάσταση του ιδιόκτητου κτιρίου του ΟΑΚ ΑΕ, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ που αφορά μελέτες αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης που χρηματοδοτείται μέσω του τομεακού προγράμματος Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον της περιόδου 2014-2020.

 

Νομός Ρεθύμνου

– Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ, για την ανέγερση νέου μουσείου.

– Οδικός ‘Αξονας Ρεθυμνο-Αποστολοι-Μανδρες, Τμήμα Ρεθυμνο-Φραγμα Ποταμών, προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

 

Νομός Λασιθίου

– Έργα Συλλογής Μεταφοράς Επεξεργασίας Και Διάθεσης Λυμάτων Ευρύτερης Περιοχής Παλαικάστρου Δήμου Σητείας, προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

– Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Ιεράπετρας, προϋπολογισμού 11,6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

– Ανάπλαση Και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Οδών Και Πλατωμάτων Κεντρικού Τμήματος Πόλης Σητείας, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

 

Νομός Χανίων

– Εκσυγχρονισμός – Αναβάθμιση – Επανάχρηση του Δημοτικού Κτιρίου Εστιών» στον οικισμό Καντάνου, Δ. Καντάνου-Σελίνου, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω του τομεακού προγράμματος Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον της περιόδου 2014-2020, με στόχο να διαμορφωθεί ένα παραδοσιακό και παράλληλα σύγχρονο κτίριο φιλοξενίας που θα δίνει την δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων.

– Διαμόρφωση ποδηλατόδρομου στο Δήμο Χανίων, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ.

– Ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενες από το ΠΕΠ.

– Οδικά έργα άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Όμως θα πρέπει να αναφερθώ και στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2021 – 2027 το οποίο εγκρίθηκε πρώτο – ανάμεσα στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα της Ελλάδας. Η Κρήτη λοιπόν, τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα λάβει 564 εκατ. ευρώ – πόροι αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 – μιλάμε ουσιαστικά για 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο /που αναμένεται να χρηματοδοτήσουν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την θωράκιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για την βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.α.»