Αθήνα - Υμηττός
Αθήνα - Υμηττός
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα των σκουπιδιών στον Υμηττό, των καθαρισμών και κυρίως αυτό της ανακύκλωσης, με στόχο να μηδενιστούν τα απόβλητα που πάνε στην πηγή, απασχόλησε το 2ο Forum του ΣΠΑΥ μέσα από την ενότητα «Zero Waste Υμηττός. Το Όραμα για το Πρώτο Βουνό Μηδενικών Αποβλήτων», όπου προεδρεύων ήταν ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, στάθηκε στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση από τους δήμους, ώστε να μηδενιστούν τα απόβλητα που πάνε για ταφή. «Το Zero Waste είναι σήμερα παγκοσμίως το νέο όραμα για τη διαχείριση αποβλήτων και τα σκουπίδια πρέπει να ανακυκλώνονται», είπε αρχικά και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βασικό πρόβλημα είναι αυτό της συμπεριφοράς όλων μας και η συμπεριφορά των δήμων. Είναι Zero Waste οι δήμοι γύρω από τον Υμηττό; Όχι. Τότε πώς θα είναι Zero Waste ο Υμηττός; Είμαστε πίσω σε αυτό το ζήτημα πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Κυρκίτσος είπε ακόμη, πως το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζήτησε από τους δήμους να συνεργαστούν για να πετύχουν το Zero Waste και κατέληξε: «Διεθνώς έχει επιτευχθεί, επομένως μπορούμε κι εμείς».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ειδικός συνεργάτης του ΣΠΑΥ, ιδρυτής της Πανελλήνιας Εθελοντικής Εκστρατείας Let’s do it Greece, Νίκος Κιούσης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο «ράλι καθαρισμού» που γίνεται στον Υμηττό τα τρία τελευταία χρόνια, θέτοντας τον μεγάλο στόχο του Συνδέσμου, «μέσα σε μια πενταετία, να γίνει ο Υμηττός το πρώτο Zero Waste βουνό της Ελλάδας».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος συνέδεσε τη θάλασσα με το βουνό, καθώς το ένα επιδρά καθοριστικά πάνω στο άλλο. «Το Παλαιό Φάληρο είμαστε η προέκταση του Υμηττού. Ό,τι γίνεται στο βουνό καταλήγει στη θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρέμα της Πικροδάφνης, που ξεκινά από τον Υμηττό και καταλήγει στο Φάληρο. «Zero Waste για τον Υμηττό, πιθανότατα θα σημαίνει Zero Waste για τη θάλασσα. Με καθαρότερο βουνό θα έχουμε καθαρότερη θάλασσα».


Οι ιδιαιτερότητες της μελισσοκομίας στο βουνό

Στην ενότητα «Η σπουδαιότητα της μελισσοκομίας και η εφαρμογή των μέτρων αντιπυρικής προστασίας» στην οποία προεδρεύων ήταν ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, αναφέρθηκαν εκτενώς οι ιδιαιτερότητες της μελισσοκομίας μέσα στο βουνό, η αναγκαιότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής της μέλισσας ώστε να υπάρξει ζωή και περιβάλλον, αλλά και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς από τα καπνίσματα των μελισσοκόμων. Κοινή θέση όλων ήταν πως η λύση βρίσκεται στην εγγραφή των μελισσοκόμων στο σχετικό μητρώο, ώστε να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης και να μην υπάρχουν παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

«Η Ομοσπονδία θέλει να δοθεί η καλύτερη λύση για όλους. Όλοι θέλουν τη μέλισσα στο περιβάλλον, αλλά δεν θέλουν τον μελισσοκόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Νικολάου. «Τα άγρια μελίσσια τείνουν να εξαφανιστούν – είπε. Αν δεν υπάρξει ο μελισσοκόμος με τη βοήθεια που παρέχει στη μέλισσα, τότε η μέλισσα θα εξαφανιστεί, κι αν δεν μεσολαβήσει η μέλισσα μέσα στη φύση, τότε θα χαθεί το περιβάλλον. Η Ομοσπονδία έχει προτείνει λύσεις. Το μητρώο υπάρχει, και τώρα θα έρθει αναβαθμισμένο, όπου προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή των μελισσιών. Όσα δεν έχουν κωδικό, δεν μπορούν να βγουν σε δημόσιο χώρο. Ειδικά τα μελίσσια στον Υμηττό θα έχουν κωδικό και άδεια, και επομένως η πυροσβεστική θα γνωρίζει που βρίσκονται […] Νοικοκυρεμένες καταστάσεις θέλει και η Ομοσπονδία» πρόσθεσε.

Από τη δική του μεριά, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος ε.α. και σύμβουλος ΣΠΑΥ, Φώτης Δημαρέσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ως ΣΠΑΥ, έχουμε κάνει καταγραφή και υπήρχαν τραγικές εικόνες με μελισσοκόμους που δεν τηρούσαν ούτε τα στοιχειώδη». Στη συνέχεια στάθηκε στην μετακίνηση των μελισσοκόμων, που επίσης θα πρέπει να δηλώνεται, όπως είπε, καθώς και στην κλοπή των κυψελών, ζητώντας να υπάρξουν σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Η κοινή στόχευση όλων είναι να παραμείνει ζωντανός ο Υμηττός», είπε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Δήμητρα Νάνου, και έκανε μια εκτενέστατη παρουσίαση του μελισσοκομικού τοπίου στον Υμηττό, ανέλυσε την κατάσταση, τις προτάσεις για τις αδειοδοτημένες κυψέλες, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κανελλίδης, επισήμανε τους κινδύνους, όπως το καπνιστήρι των μελισσοκόμων, καθώς και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται, θεωρώντας αναγκαία την επαναλειτουργία του δασαρχείου Υμηττού.