Σε ένα εικονικό βιομηχανικό μουσείο σχεδιάζεται να αναδειχθεί το μικρό κτίριο στον χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων που σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Ο δρόμος, ώστε το κτίριο αυτό να αποκατασταθεί και να αποκτήσει και πάλι ζωή, άνοιξε με συμφωνητικό που υπογράφηκε σήμερα στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Λουκίας Σαράντη και του αντιδημάρχου Οικονομικών Σωκράτη Δημητριάδη.

Το κτίριο αυτό, με την αποκατάσταση του οποίου στο σύνολό του το κτιριακό συγκρότημα των παλαιών δημοτικών σφαγείων αναβαθμίζεται και αποδίδεται στην πόλη, παραχωρείται κατά χρήση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και την Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης (ΕΕΠΑΘ).

Tο μικρό αυτό κτίριο, που σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, πρόκειται να ανακατασκευαστεί με δαπάνες του ΣΒΕ και της ΕΕΠΑΘ κατά τρόπο με τον οποίο θα διαφυλάσσεται απόλυτα ο βιομηχανικός του χαρακτήρας και θα διασφαλίζεται η απόλυτη αισθητική εναρμόνιση με τα ήδη ανακαινισμένα κτίρια στο οικόπεδο των παλαιών δημοτικών σφαγείων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον ΣΒΕ ουσιαστικά αποδίδουμε στην ίδια την πόλη και το τελευταίο κομμάτι ενός πολύ όμορφου κτιριακού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, για την οποία και είμαστε πολύ αισιόδοξοι», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι μέσα από σειρά έργων και παρεμβάσεων η δυτική είσοδος τα επόμενα χρόνια θα καταστεί πόλος έλξης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αποκατάσταση του μικρού κτιρίου θα ολοκληρωθεί με την αισθητική και την ποιότητα που είχαν ακολουθηθεί σε προγενέστερο στάδιο για την αποκατάσταση παρακείμενου κτιρίου όπου λειτουργούν  τα τελευταία χρόνια τα γραφεία του ΣΒΕ. Εξάλλου, με το συμφωνητικό που υπογράφηκε σήμερα προβλέπεται δεκαετής παράταση της παραχώρησης του κτιρίου αυτού. Πρόκειται για το παλιό κτίριο κρεοσκοπικού ελέγχου, το οποίο φιλοξενεί τα γραφεία του ΣΒΕ μετά από την πλήρη ανακατασκευή του, με χρηματοδότηση από χορηγίες των μελών του συνδέσμου.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υπογράψαμε την παραχώρηση για τα επόμενα δέκα χρόνια του κτιρίου των γραφείων του συνδέσμου στην περιοχή των σφαγείων, μια περιοχή που αναβαθμίζεται σιγά – σιγά. Το κτίριο έχει γίνει κόσμημα και καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να το επισκεφθούν», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία ΣΒΕ και Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα απτό παράδειγμα όσων μπορούν να επιτευχθούν με τη συνέργεια ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημοσίου.

Η κυρία Σαράντη επεσήμανε ότι ο ΣΒΕ είναι κοινωνικός εταίρος και ο μόνος σύνδεσμος που, παρ’ ότι έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώνεται το σχέδιο επανάχρησης των κτιρίων

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αξιοποιήσει το εμβληματικό κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, που δεσπόζει στην περιοχή, ως Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας του με τη Cisco.

«Πλέον με την αναπαλαίωση και του τελευταίου μικρού κτιρίου ολοκληρώνεται η αναπαλαίωση και επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών δημοτικών σφαγείων και αναβαθμίζεται όλη η περιοχή», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης.