Το NATO και η ΕΕ δημιουργούν ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών σε απάντηση στην επίθεση πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στην “μετατροπή της ενέργειας σε όπλο” από τη Ρωσία, δήλωσαν σήμερα οι επικεφαλής τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς από τη Ρωσία προς τη Γερμανία στην Βαλτική Θάλασσα τον περσινό Σεπτέμβριο κατέδειξε την ανάγκη “να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο είδος απειλής”.

“Αυτή είναι μια ομάδα εργασίας στην οποία οι ειδικοί μας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν σημαντικές απειλές στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας, να εξετάσουν τα στρατηγικής σημασίας τρωτά σημεία που έχουμε”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνταν για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ενώ αξιωματούχοι στην Σουηδία και τη Δανία που ερεύνησαν την επίθεση δεν κατονόμασαν πιθανούς ενόχους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει αρχικά προτάσεις για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και τις ψηφιακές και διαστημικές.

Δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις αρχές του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του NATO από βασικές υποδομές και τη ρωσική ενέργεια.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με την Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η ομάδα αυτή εργασίας θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και την ΕΕ.

“Η ανθεκτικότητα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελούν βασικό μέρος των κοινών μας προσπαθειών, βάσει αυτού που έχουμε δει τόσο από την μετατροπή της ενέργειας σε όπλο από τον πρόεδρο Πούτιν και (…) από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream”, σημείωσε.

“Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς να καταστήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για να μετριάσουμε πιθανά τρωτά σημεία”, κατέληξε.