Επιστολή με την οποία ζητά την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του Οργανισμού των ΕΛΓΑ, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής, Γιάννης Κουφίδης στον επικεφαλής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και στους αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ, Γεώργιο Κεφαλά και της ΠΕ Χαλκιδικής, Γιώργο Ιωάννη.

Στην επιστολή, επισημαίνεται ότι στη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στον ΕΛ.Γ.Α. και την εταιρεία «Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών 3Δ ΑΕ» για το πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα, «προβλέπεται ρητά ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του οργανισμού η επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλες περιοχές, εκτός αυτών που αναφέρονται στη σχετική σύμβαση, και μάλιστα αδαπάνως για τον ΕΛΓΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι «το κόστος που θα επιβαρύνει τον ΕΛ.Γ.Α. για να συμπεριλάβει και τον νομό Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα ποσά που θα κληθεί να αποζημιώσει στους παραγωγούς του νομού μας σε περίπτωση που υποστούν ζημιές οι καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πτώση του χαλαζιού».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το εθνικό πρόγραμμα Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των Χαλαζοφόρων νεφών από τον ΕΛ.Γ.Α., εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων. Η περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η Περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων.