Εκδήλωση με θέμα «Επένδυση με κριτήρια ESG | Μία μεγάλη ευκαιρία για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων» διοργάνωσαν χθες ο οργανισμός Enterprise Greece και η Eurobank, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας τους.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση, με σκοπό την ενημέρωση και την προετοιμασία των επιχειρήσεων, αναφορικά με τις ευκαιρίες που απορρέουν από την εφαρμογή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων (ESG) για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την επέκταση σε διεθνείς αγορές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Σκοπός είναι η ενδυνάμωση της ESG κουλτούρας στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, με ιδιαίτερη εστίαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές και προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για επερχόμενες αλλαγές στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της συλλογικής προσπάθειας για την εδραίωση βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρικάρντο Μπόφο, οικονομικός αναλυτής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την αγορά μίας φιλοσοφίας βιωσιμότητας που ενσωματώνει τα κριτήρια ESG.

Ο κ. Βασιλείου, τόνισε πως «διαχρονική δέσμευση της Eurobank παραμένει η πολυεπίπεδη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων με χρηματοδοτικές λύσεις, καινοτόμες υπηρεσίες, πρωτοβουλίες και δράσεις που στόχο έχουν τη μακροχρόνια εξέλιξη, την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και επομένως τη βιωσιμότητά τους. Η υιοθέτηση ESG κριτήριων στην στρατηγική των επιχειρήσεων δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία τόσο στις ίδιες όσο και στο ευρύτερο σύστημα και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τη γνώση και να παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωριμότητάς τους σήμερα.».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, σημείωσε: «…Στη μετά covid εποχή, τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για βιώσιμες, ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, οδήγησαν στον μετασχηματισμό όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, καλούμε τις εγχώριες επιχειρήσεις μας να υιοθετήσουν το σύνολο των αρχών αυτών, προκειμένου να διασφαλίσουν την απόδοσή τους για να εξασφαλίσουν επενδυτικά κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να εξαπλωθούν σε ξένες αγορές».