Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρεις νικητές βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις αποδοτικότερες ενεργειακά ιδέες, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 4ήμερου διαδικτυακού σεμιναρίου εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας Energy Scouts, που πραγματοποιήθηκε για 6η φορά, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του έργου “Young Energy Europe 2.0”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στην πρώτη θέση διακρίθηκε η ιδέα της εταιρείας TÜV HELLAS (TÜV NORD), που αφορούσε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής, καθώς και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης-ψύξης στο κτίριό της.  Ακολούθησε η Κουφετοποιία Χατζηγιαννάκη Α.Ε. με την πρότασή της για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών μονάδων και αφυγραντήρων και την επαναχρησιμοποίηση του μη πόσιμου νερού. Την τρίτη θέση κατέκτησε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, που πρότεινε τη χρήση ενός λιγότερο ενεργοβόρου συστήματος ανακυκλοφορίας του νερού στις πισίνες.

Οι διακριθέντες θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, σε διεθνείς συναντήσεις Energy Scouts, που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις «Energy Scouts» με τις σφραγίδες της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο, έλαβαν τις απαραίτητες γνώσεις για τη μεθοδολογία και τα εργαλεία, με τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν μετρήσεις, με σκοπό την παρατήρηση και έπειτα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις επιχειρήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι, το «Young Energy Europe 2.0» εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI), χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK) και συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK). Εκτός από την Ελλάδα, το εν λόγω έργο υλοποιείται ταυτόχρονα στη Γερμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Κροατία.

Το κοινοτικό έργο υποστηρίζουν στην Ελλάδα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.