Η μείωση των διεθνών πετρελαίου στέλνουν σαφές μήνυμα προς την ΕΚΤ η οποία την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανεβάσει τα βασικά επιτόκια ως «φρενο»  στον εισαγόμενο πληθωρισμό προς τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται  από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου  θα περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη.

Η ΕΚΤ πιθανόν  να αξιοποιήσει τα «καλά νέα» από τις αρχές του νέου έτους. Μεθαύριο εκτιμάται ότι θα  προχωρήσει σε νέα άνοδο του βασικού επιτοκίου με σκοπό να ισχυροποιήσει  το ευρώ έναντι του δολαρίου  καθώς οι εισαγωγές ενέργειας  στη Ευρώπη γίνονται με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου.

Όσο ισχυροποιείται το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα εμφανίστηκαν  τον Νοέμβριο. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός από διψήφιο ποσοστό έπεσε σε μονοψήφιο . Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στη ζώνη των 135 ευρώ ανά MW από 350 ευρώ  που ήταν τον περασμένο Αύγουστο .

Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου αναμένεται να  …κατέβει και άλλα σκαλοπάτια  όταν η «πηγή του κακού» ήταν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Χθες η τιμή  του Brent ήταν στα 77,6 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Crude Oil στα 73,1 δολαριο.

Η υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» συνδέεται από αναλυτές με το πλαφόν  που έβαλε η Ε.Ε. Στο ρωσικό πετρέλαιο με τιμή τα 60 δολάρια.

Τα θετικά νέα φτάνουν και στην εγχώρια αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  κινείται πλέον  οριακά υψηλότερα από το 1 ευρώ. Πρατήρια της Αττικής δίνουν τιμή 1,07 ευρώ το λίτρο όταν στα μέσα Οκτωβρίου  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «άγγιξε» το 1,40 ευρώ το λίτρο.

Σε διάστημα δύο μηνών τα νοικοκυριά που καίνε πετρέλαιο θέρμανσης γλίτωσαν περίπου 400 ευρώ για την αγορά ίδιας ποσότητας προϊόντος.

Η υποχώρηση των λιανικών τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα ρίξουν τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας και στην πτώση του σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός  για τα ευρωπαϊκά δεδομένα  παραμένει υψηλός αλλά μπορεί να χαμηλώσει  δίνοντας  χείρα  βοήθειας  στην ΕΚΤ που προσπαθεί να τον τιθασεύσει  με  την άνοδο  των επιτοκίων.