Στην εξαιρετική σημασία της Ελληνικού Οίκου στο Νταβός και της προώθησης της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που αναδεικνύει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναφέρθηκε Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου έγινε η παρουσίαση του Greek House στο Νταβός, το οποίο, σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης το 2022, θα ανοίξει εκ νέου τις πύλες του με την στήριξη του Enterprise Greece και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κατά τη διάρκεια του WEF Annual Meeting 2023, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

«Το World Economic Forum Annual Meeting στο Νταβός προσφέρει μια ευκαιρία για γόνιμη συνεργασία με συγκεκριμένα και απτά οφέλη και αποτελέσματα, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για συναντήσεις και επαφές με το πιο εξειδικευμένο επενδυτικό κοινό παγκοσμίως: επιχειρηματίες, επενδυτές και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο. Αυτή είναι και η χρησιμότητα του Greek House στο Νταβός, το οποίο προωθεί την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αναδεικνύει την ελληνική επιχειρηματικότητα και προβάλλει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Πατέλης και πρόσθεσε: «Όπως εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε το Greek house Davos τον περασμένο Μάιο, “είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να έχουμε παρουσία, έναν χώρο συναντήσεων. Εξάλλου η χρησιμότητα του Νταβός δεν είναι μόνο οι δημόσιες εμφανίσεις μας, είναι κυρίως οι συναντήσεις και οι επαφές, οι οποίες γίνονται πέριξ των δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα. Βάζετε κι εσείς το λιθαράκι σας σε μια συνολική προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της χώρας, προσέλκυσης επενδύσεων και αναβάθμισης της Ελλάδας πολιτικά και οικονομικά”. Εγώ από την πλευρά μου συμπληρώνω, ότι μέσω της ενισχυμένης παρουσίας μας σε διεθνή φόρα συμβάλλουμε όλοι με τον τρόπο μας στην επιτυχία των διεθνών μας στρατηγικών για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού στην μετα-κορονοϊού εποχή, δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει δυνατή παρουσία και να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα του σήμερα: «Ένα από τα όνειρά μου θα ήταν να ταξιδεύω στο χρόνο, αλλά σίγουρα, αν αυτό ήταν εφικτό, δεν θα πήγαινα στο 2015. Το λέω για να τονίσω τη διαφορά με την Ελλάδα του σήμερα. Το 2015 δεν θα μιλούσαμε για Greek house στο Νταβός. Το 2022 είχαμε Greek house στο Νταβός. Και αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή της χώρας, την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει με μπροστάρη των πρωθυπουργό, για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως επενδυτικός προορισμός σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πράγματι η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά να προσελκύσει, παρά τις πολλαπλές κρίσεις τις οποίες έχουμε υποστεί, πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική της χώρας μας είναι κάτι που θέλουμε να προβάλουμε και θεωρούμε ότι το Greek House Davos είναι ένα πολύ καλό εργαλείο».

Όπως ανέφερε και ο Ριχάρδος Λαμπίρης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η παρουσία μας στο Νταβός τοποθετεί τη χώρα σε ένα άλλο επίπεδο και είναι μια προσπάθεια που πρέπει όλοι να στηρίξουν.

Στην τοποθέτησή του ο γγ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, είπε ότι «το 2022 κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, να παρουσιάσουμε στο Νταβός της Ελβετίας το πρώτο Greek House. Ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία η οποία έγινε πράξη λόγω της πολύ μεγάλης στήριξης που είχαμε από τους χορηγούς μας, τους ανθρώπους οι οποίοι δούλεψαν για αυτό, από όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στην ομάδα της Ειρήνης Βαταράκη και νομίζω ότι είχαμε πολύ καλή παρουσία».

«Στο 2023 μπαίνουμε σε μία νέα εποχή όπου η Ελλάδα στο Νταβός θα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια, όπως είναι πρωταγωνίστρια στον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, ως το πέμπτο μεγαλύτερο brand τουρισμού. Το Greek House θα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει πλέον τις εξελίξεις. Για αυτό και ο ΕΟΤ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις ένα Greek House που πιστεύουμε θα είναι ακόμα πιο πετυχημένο», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

 Σκοπός του GHD 2023 είναι να λειτουργήσει και πάλι ως καταλύτης για διεθνείς συνέργειες και ουσιαστική πολυμερή συνεργασία, συνδέοντας ταυτόχρονα το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα με το διεθνές επιχειρείν και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στόχος του Ελληνικού Οίκου στο Νταβός είναι να προβάλει την Ελλάδα στους κορυφαίους παράγοντες του διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι που βρίσκονται στο περιβάλλον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου WEF Annual Meeting, ο Ελληνικός Οίκος αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 3.000 μοναδικούς επισκέπτες, προσελκύοντας ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών και επενδυτικών οίκων καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο. Το GHD 2023 φιλοδοξεί με αυτό τον τρόπο να δώσει μία μοναδική ευκαιρία προώθησης των αξιοσημείωτων επενδυτικών ευκαιριών της Ελλάδας και προβολής των επενδυτικών success stories των τελευταίων ετών διεθνώς, μέσω ενός δυναμικού προγράμματος υψηλού επιπέδου συναντήσεων, δείπνων, διαλόγων, παρουσιάσεων και άλλων διαδραστικών πρωτοβουλιών.