winning photo: Bitter Death Of Birds. Photograph: Mehdi Mohebi Pour/Environmental photographer of the year 2022
winning photo: Bitter Death Of Birds. Photograph: Mehdi Mohebi Pour/Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Mehdi Mohebi Pour / Environmental photographer of the year 2022

Οι νικητές του 2022 Environmental Photographer of the Year ανακοινώθηκαν από την CIWEM (φιλανθρωπική οργάνωση διαχείρισης νερού και περιβάλλοντος), WaterBear (δωρεάν πλατφόρμα ροής αφιερωμένη στο μέλλον του πλανήτη μας), Nikon (παγκοσμίως κορυφαίος πάροχος προϊόντων απεικόνισης) και Arup (βιώσιμη εταιρεία ανάπτυξης επαγγελματικών υπηρεσιών).

Τώρα στον 15ο χρόνο του, ο διαγωνισμός Environmental Photographer Of The Year παρουσιάζει μερικές από τις πιο εμπνευσμένες περιβαλλοντικές φωτογραφίες στον κόσμο. Ο ετήσιος διαγωνισμός παρέχει μια διεθνή πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση για τα θέματα που θέτουν τον πλανήτη μας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Guardian, παρουσιάζει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του φυσικού κόσμου, παρέχοντας μια διεθνή πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που απειλούν τον πλανήτη μας. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις νικήτριες φωτογραφίες.

The Bitter Death of Birds – Ο  Mehdi Mohebi Pour Environmental Photographer of the Year 2022

Ο φωτογράφος Mehdi Mohebi Pour, κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο Environmental Photographer of the Year για το «The Bitter Death of Birds» (2021).

Η φωτογραφία απεικονίζει μόλις τρία από τα χιλιάδες πουλιά που πέθαναν στη λιμνοθάλασσα Miankaleh στο Ιράν λόγω μόλυνσης και έλλειψης νερού και δείχνει τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών εργαζομένων να συλλέξουν τα πτώματα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας. Επιλέχθηκε ως η νικήτρια φωτογραφία για τη σουρεαλιστική απεικόνιση της κυκλικής φύσης της ζωής μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας ζωής. καθώς και ο ισχυρός συνδυασμός της μετάδοσης των πραγματικών περιβαλλοντικών ζητημάτων που επηρεάζουν τον πλανήτη μας, ενώ χρησιμοποιεί έντονα και αντίθετα χρώματα για να δημιουργήσει μια οπτικά εντυπωσιακή φωτογραφία.

winning photo: Bitter Death Of Birds. Photograph: Mehdi Mohebi Pour/Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Mehdi Mohebi Pour / Environmental photographer of the year 2022

Ο φετινός νικητής Mohebi Poursays λέει: «Σημαίνει πολλά για εμένα ότι κέρδισα αυτό το διάσημο βραβείο καθώς η φωτογραφία του κλίματος και η επίδειξη της ζημιάς που προκαλείται είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μου στη ζωή. Θέλω οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μάθουν για αυτό το θλιβερό γεγονός του θανάτου των πουλιών καθώς, αν δεν αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και δεν φροντίσουμε τον πλανήτη, αυτό θα συμβεί σύντομα σε άλλες χώρες».

Ο Young Environmental Photographer of the Year 2022

Ο διαγωνισμός γιορτάζει επίσης τους φωτογράφους του μέλλοντος, με τον 16χρονο Fayz Khan να κερδίζει το βραβείο Young Environmental Photographer of the Year, που απονεμήθηκε από τη Nikon, για το «Beautiful But Hostile Colors on Earth» (2022). (ΣτΜ: Όμορφα αλλά Εχθρικά Χρώματα στη Γη)

Η φωτογραφία δείχνει μικρότερα φλαμίνγκο να πετούν πάνω από τη λίμνη Magadi και τη λίμνη Natron στην Κένυα. Τα δύο υδάτινα σώματα ήταν κάποτε μια ενιαία λίμνη γλυκού νερού, αλλά σήμερα έχουν μετατραπεί σε δύο αλυκές υψηλής συγκέντρωσης, οι οποίες είναι πολύ αλκαλικές και τοξικές για τις περισσότερες μορφές φυτικής και ζωικής ζωής – με εξαίρεση τα μικρότερα φλαμίνγκο που αγαπούν να τρέφονται στην επιφάνεια. Η φωτογραφία έχει επαινεθεί για το ότι είναι κλασική και καλής σύνθεσης, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τις ανείπωτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην κοιλάδα Rift.

Young Environmental photographer of the year 2022: Beautiful But Hostile Colours On Earth by Fayz Khan
Πηγή Εικόνας: Photograph: Fayz Khan / Environmental photographer of the year 2022

Ο νικητής του φετινού Νεαρού Περιβαλλοντικού Φωτογράφου της Χρονιάς Fayz Khan λέει: «Η επιλογή μου ήταν τεράστια τιμή για μένα… να κερδίσω τώρα αυτό το βραβείο από ανθρώπους που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το ότι η εικόνα μου προέρχεται από ένα μέρος του κόσμου που με συναρπάζει είναι κερασάκι στην τούρτα!».

Τέσσερις θεματικοί νικητές

Επιπλέον νικητές αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Vision of the Future: Vertical Farming, Arie Basuki, 2022
Winner: Vision of the Future | Vertical Farming by Arie Basuki – Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Arie Basuki / Environmental photographer of the year 2022

Αξιωματούχοι διατηρούν καλλιέργειες λαχανικών σε μια αποθήκη στο Sentra Farm, Cimanggis, Depok. Διάφορα λαχανικά όπως το σγουρό μαρούλι, το ρομαν, το πράσινο οκλάβα, το siiomak, το kailan συν άλλα καλλιεργούνται σε ένα δωμάτιο όπου το φως και η θερμοκρασία παραμένουν σταθερά. Το πλεονέκτημα της κάθετης καλλιέργειας είναι ότι είναι απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα με περίοδο συγκομιδής μόνο 30 ημέρες και μέση απόδοση από 20kg έως 30kg λαχανικών την ημέρα. (Depok, Ινδονησία)

 

  • Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins, Jonathan “Jonk” Jimenez, 2021
Winner: Recovering Nature | Naturalia: Chronicle of Contemporary Ruins by Jonk Jimenez – Pisa, Italy, in July 2021. Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Jonk Jimenez / Environmental photographer of the year 2022

Η σειρά φωτογραφιών Naturalia: Chronicle of Contemporary Ruins θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποια είναι η θέση της ανθρωπότητας στη Γη και ποια είναι η σχέση μας με τη φύση. Μακριά από το να είναι απαισιόδοξο, και σε μια εποχή που η κυριαρχία της ανθρωπότητας στη φύση δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, έχει στόχο να αφυπνίσει τη συνείδησή μας. (Πίζα, Ιταλία)

 

  • Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion, Subrata Dey, 2022
Winner: Keeping 1.5 Alive | Chemical Explosion by Subrata Dey. Sitakunda, Bangladesh, June 2022. Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Subrata Dey / Environmental photographer of the year 2022

Έκρηξη χημικών και πυρκαγιά στην αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων BM Sitakunda Upazila του Chittagong στις 4 Ιουνίου 2022. Επιβεβαιώθηκε ότι 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά και η ανάμειξη χημικών στον αέρα και το νερό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η έκρηξη στην αποθήκη χύθηκε πλαστικά δοχεία στο κοντινό ποτάμι, όπου το χημικό νερό εισήλθε στον υδροφόρο ορίζοντα και κατέστρεψε την παροχή γλυκού νερού. (Sitakunda, Μπαγκλαντές)

 

  • Adapting for Tomorrow: New Ways To The Future (III), Simone Tramonte, 2021
Winner: Adapting for Tomorrow | New Ways To The Future (III) by Simone Tramonte. Environmental photographer of the year 2022
Πηγή Εικόνας: Photograph: Simone Tramonte / Environmental photographer of the year 2022

Άποψη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Middelgrunden από το Amager Strand, μια πολύ δημοφιλή παραλία στην Κοπεγχάγη. Το αιολικό πάρκο αναπτύχθηκε από συνεταιρισμό με έντονη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Τώρα 8552 καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μείγμα ιδιωτών και μικρών εταιρειών, είναι συνιδιοκτήτες του αιολικού πάρκου και παράγει ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά στην Κοπεγχάγη. Το 14,4 τοις εκατό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία παρέχεται από τον άνεμο. Περισσότερες από 150.000 οικογένειες της Δανίας είναι μέλη συνεταιρισμών ανεμογεννητριών. (Middelgrunden, Δανία)

 

Ο φετινός διαγωνισμός

Φέτος μια διεθνής επιτροπή κριτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή της Nikon και του ακτιβιστή Roie Galitz και της φωτογράφου περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Matilde Gattoni, έλαβε συμμετοχές από περισσότερες από 115 περιοχές σε όλο τον κόσμο και από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους όλων των ηλικιών, ηλικίας επτά έως 90 ετών. .

Ο διαγωνισμός εισήγαγε επίσης ένα πάνελ δεοντολογίας προκειμένου να βελτιωθεί η υπευθυνότητα και η διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής φωτογραφιών. Μετά από μια ενδελεχή διαδικασία προβολής, το πάνελ, αποτελούμενο από ειδικούς στη δημοσιογραφία και τη φωτογραφία, παρείχε καθοδήγηση σχετικά με τους φετινούς κανόνες του διαγωνισμού και εξέτασε φωτογραφίες που εγείρουν ηθικούς προβληματισμούς. Όλες οι φωτογραφίες που δεν συμμορφώνονταν με τα δεοντολογικά μας πρότυπα – εικόνες που απανθρωποποιούν τους ανθρώπους ή που εκμεταλλεύονται ανθρώπους ή ζώα – συζητήθηκαν από το πάνελ, όπου χρειαζόταν, επιστρέφοντας στον φωτογράφο για να ζητηθούν περισσότερες πληροφορίες για τη λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης.

Δηλώσεις των διοργανωτών – Τί είπαν οι εκπρόσωποι CIWEM, WaterBear, Nikon, Arup

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των νικητών, ο διευθύνων σύμβουλος της CIWEM, Terry Fuller, δήλωσε: «Η αποστολή μας με τον διαγωνισμό Environmental Photographer of the Year 2022 ήταν να προκαλέσουμε και να εμπνεύσουμε όσους βρίσκονται μπροστά και πίσω από τον φακό σχετικά με το πώς βλέπουν τη γη και τους ανθρώπους που κατοικήσει σε αυτό. Οι φωτογραφίες που υποβλήθηκαν φέτος το κάνουν σίγουρα αυτό και ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους όσοι τις βλέπουν να σκεφτούν τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WaterBear, Sam Sutaria, δήλωσε: «Οι εντυπωσιακές εικόνες που υποβλήθηκαν φέτος στον διαγωνισμό υπογραμμίζουν πραγματικά τη σημασία της ψηφιακής αφήγησης για την ευαισθητοποίηση για τα κλιματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι εικόνες που προκαλούν σκέψη θα ενθαρρύνουν τους αφηγητές σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να μοιράζονται σημαντικές ιστορίες για να έχουν αντίκτυπο».

Ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ της Nikon, Stefan Maier, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Fayz Kahn επιλέχθηκε ως ο παραλήπτης του βραβείου Young Environmental Winner of the Year 2022. Η Nikon βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορίες που ειπώθηκαν μέσω της φωτογραφίας τον περασμένο αιώνα, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε ένα τόσο νεαρό ταλέντο, καθώς συνεισφέρει στον αντίκτυπο που θα συνεχίσει να έχει η φωτογραφία στο μέλλον και βελτιώνει τις φωτογραφικές του δεξιότητες.”

Ο παγκόσμιος ηγέτης νερού της Arup, Δρ Mark Fletcher, δήλωσε: «Ήταν προνόμιο να φιλοξενήσω την έκθεση των νικητών για τον φετινό διαγωνισμό Environmental Photographer of the Year 2022. Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε ένα τόσο ευρύ φάσμα ταλέντων φωτογραφίας από όλο τον κόσμο».

Για να μάθετε περισσότερα για τους νικητές του φετινού Environmental Photographer of the Year, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.epoty.org.

Στις ιστοσελίδες των διοργανωτών θα δείτε πολλές ακόμη εκπληκτικές φωτογραφίες από πολλούς φωτογράφους που ορίσθηκαν ως finalists αλλά δεν βραβεύτηκαν φέτος. Αρκετές μάλιστα είναι πολύ πιο όμορφες από τις βραβευθείσες αλλά η βράβευση δεν αφορά μόνο την καλαισθησία. Αξίζει πάντως να περιηγηθείτε σε αυτές….

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το EPOTY 2022 έλαβε περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες από περισσότερα από 115 έθνη που αφηγούνται ιστορίες για το κλίμα και τις οικολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς και για τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

– Το Κέντρο Φιλίας στο Μπαγκλαντές, το οποίο είναι χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μια περιοχή επιρρεπή σε σεισμούς και πλημμύρες και χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους (στέγες από γρασίδι, πισίνες που συλλέγουν το νερό της βροχής) για να διατηρείται δροσερό χωρίς τη χρήση A/C.

– Οι περισσότερες από 150.000 δανικές οικογένειες που είναι μέλη συνεταιρισμών ανεμογεννητριών, οι οποίοι μαζί παρέχουν περίπου. 14,4% της δανικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

– Η αυξανόμενη ανάπτυξη των αγροβολταϊκών, μια έννοια όπου η γεωργική γη χρησιμοποιείται για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας παράλληλα χώρο για τις γεωργικές καλλιέργειες.

– Έργα που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμεσολάβηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ευάλωτες κοινότητες, υποστηρίζοντας παράλληλα τον οικοτουρισμό και τη βιώσιμη μείωση της φτώχειας.

– Γεωργική μηχανική για να βοηθήσει τους αγρότες να κάνουν τη βέλτιστη χρήση της γης και του νερού τους.