Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Σκόνταψαν» όσοι βιάστηκαν να φουλάρουν τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης για τον επερχόμενο Χειμώνα αφού πλήρωσαν από 1,36 έως 1,40 ευρώ το λίτρο. Μετά από 45 ημέρες οι λιανικές τιμές το θέρμανσης εμφανίζουν αποκλιμάκωση έως 20 λεπτά του ευρώ ή πτώση 15%.

Οι νέες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται στην περιοχή και κάτω από το 1,20 ευρώ το λίτρο ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά που θέλουν να συμπληρώσουν με τη αγορά μερικών λίτρων ή κάποιοι άλλοι βρέθηκαν με διαθέσιμα χρήματα για να παραγγείλουν κάποιες ποσότητες.

Οι συνθήκες στη διεθνή αγορά πετρελαίου αφήνουν … υποψίες ότι μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη πιο κάτω.

Πάντως ο συντελεστής που θα επιβάλει τις παραγγελίες εδώ και τώρα είναι ο καιρός. Αν  …αγριέψει ξαφνικά και το κρύο γίνει ανυπόφορο μέσα στο σπίτι με θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς θα είναι ένας μοχλός πίεσης.

Η αξία του χιλιόλιτρου πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στα 845 δολάρια από 1.078 δολάρια που ήταν πριν από ενάμιση μήνα. Επίσης η άνοδος  το ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 5% ρίχνει την αξία της πρώτης ύλης που αποτιμάται σε δολάριο ΗΠΑ.

Σε πτωτική πορεία είναι το χιλιόλιτρο της βενζίνης  που έπεσε στα 821 δολάρια το χιλιόλιτρο, και του πετρελαίου κίνησης στα 898,5 δολάρια από 1.100 που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου.

Στην εγχώρια αγορά η τιμή της βενζίνης  διαμορφώνεται υψηλότερα σε σχέση με την λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης μετά από μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 29 Νοεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,981 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου κίνησης στο 1,929 ευρώ το λίτρο.

Η  εταιρεία HelleNiQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) αποφάσισε  να παρατείνει το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς πετρελαίου θέρμανσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Η διοίκηση αποφάσισε έκπτωση 3 λεπτών ανά λίτρο προ ΦΠΑ και 3,75 λεπτών με ΦΠΑ θα συνεχίσουν να πωλούν τα πρατήρια EKO του Ομίλου, Η διατήρηση της έκπτωσης της HelleNiQ Energy σε συνδυασμό με την τάση μείωσης των διεθνών τιμών πιθανότητα να οδηγήσουν την λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προς το 1 ευρώ το λίτρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του Grub Oil ήταν στα 80,448 δολάρια το βαρέλι και του Brent στα 85,468 δολάρια το βαρέλι