Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο σεισμικές δονήσεις 4,8 και 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, αλλά και αρκετοί μικρότεροι σεισμοί, καταγράφηκαν χθες στο θαλάσσιο χώρο λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, προκαλώντας ευτυχώς όχι ζημιές, αλλά ανησυχία στους κατοίκους και προβληματισμό στους σεισμολόγους, οι οποίοι τονίζουν ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, η πρωϊνή δόνηση σημειώθηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χλμ νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας και είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησε ασθενέστερη δόνηση με μέγεθος 4,1 στις 07:23, με το ίδιο επίκεντρο, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το σεισμό χαρακτήρισε «έκπληξη» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Κι ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν το φαινόμενο προκειμένου να καθορίσουν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό – δεδομένου ότι υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί χαμηλότερης έντασης – στις 22:06 χθες το βράδυ σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση ύψους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.

Ψυχραιμία λένε οι σεισμολόγοι

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο». Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα χθες.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί κάποιες ζημιές. 

   Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας μετά και τον βραδινό σεισμό, μετέφερε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους. Και ο κ. Σπανός επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν. 

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούσαν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Κινητοποιήθηκαν επίσης οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ε. Λέκκας: Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα – Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου – Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση. Όπως τόνισε, δεν είχαν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Μετά το βραδινό σεισμό περιπλέκεται η κατάσταση τόνισε ο κ. Λέκκας. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, υπογράμμισε και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. «Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε». Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Κλειστά τα σχολεία στην Ν. Εύβοια

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Νότια Εύβοια, με αποφάσεις που υπέγραψαν, τόσο ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, όσο και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

   Ιδιαίτερα για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εκτός από τα σχολεία στους Ζάρακες που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μετά τη νέα δόνηση αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, και μάλιστα από το πρωί να προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

   Το ίδιο αποφασίστηκε και στον δήμο Καρύστου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, αντίθετα η ανησυχία στους κατοίκους είναι μεγάλη» όπως είπε χαρακτηριστικά.