ΧΥΤΑ
ΧΥΤΑ
ΧΥΤΑ
ΧΥΤΑ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάθε δευτερόλεπτο, ένα απορριμματοφόρο με κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα καταλήγει σε κάθε ΧΥΤΑ σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, η κατανάλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη γηραιά ήπειρο έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Επιπλέον είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας κατανάλωσης στη χρήση νερού και γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος τομέας για τη χρήση πρωτογενών πρώτων υλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να παραχθεί ένα κιλό ύφασμα χρειάζονται 2 τετραγωνικά μέτρα γης, 300 λίτρα νερό και 7,7 τόνοι πρώτων υλών, ενώ εκπέμπονται στον αέρα 6,1 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, κάθε Ευρωπαίος, στατιστικά αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού τον χρόνο. Αυτά τα ρούχα και τα παπούτσια, όπως επίσης και τα κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες, οι κουρτίνες, τα χαλιά αλλά και μέρη των επίπλων και των αυτοκινήτων, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μειώνοντας σε σημαντικό ποσοστό το σύνολο των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή. Το ζητούμενο για την χώρα μας πια είναι η δημιουργία ενός συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα αλλά και η μελέτη τρόπων για την αξιοποίησή τους.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, με θέμα τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας.

Πιο επίκαιρη από ποτέ η πρόκληση για ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης

Πιο επίκαιρη από ποτέ χαρακτήρισε την πρόκληση για ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ο Νικόλαος Χιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Όπως είπε, σε ένα τέτοιο σύστημα είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί των προϊόντων, άρα και των αποβλήτων, να πληρώνουν για την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίησή τους, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι το ελληνικό δίκαιο σήμερα, μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή, περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

Πώς θα φτάσουμε σε ποσοστό ταφής 10% ως το 2030

Ο κ. Χιωτάκης επισήμανε ότι γενικά η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα και τόνισε ότι ο στόχος για το 2030 είναι το ποσοστά 21% της ανακύκλωσης και το 79% της ταφής να αντιστραφούν και μάλιστα ως το 2030 η ταφή να φτάσει το 10%.

Για να γίνει αυτό, όπως είπε, το πρώτο βήμα είναι από την 1η Ιανουαρίου η συλλογή των οργανικών αποβλήτων που σήμερα φτάνουν στο 40% των σύμμεικτων απορριμμάτων. Από το υπόλοιπο 60%, το 30% είναι απόβλητα που πρέπει να ανακυκλώνονται, ένα μεγάλο τμήμα είναι επίσης όσα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ενώ μια τελευταία λύση είναι και η ενεργειακή αξιοποίηση μέρους αυτού του κλάσματος.

Τι μπορεί να γίνει για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα

Αναφερόμενος στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) Θεόφιλος Ασλανίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα παράγεται το 86% της ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού, ενώ η ίδια σαν παραγωγός χώρα είναι μεταξύ 6ης και 7ης θέσης παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης τόνισε ότι μόλις το 1% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ανακυκλώνεται στην Ευρώπη και σημείωσε ότι μετά την αποσύνθεσή τους σε μικρά τεμάχια, οι ίνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων ηχομόνωσης, θερμομόνωσης και ποιοτικών υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία επιπλοποιία κ.λπ, καθώς και για την ανάκτηση ενέργειας. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα να εκδοθεί η ΚΥΑ που, όπως είπε, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Την ανάγκη παραγωγής ποιοτικότερων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ώστε να είναι εφικτή η καλύτερη δυνατή επαναχρησιμοποίησή τους, υπογράμμισε ο Αδαμάντιος Σκορδίλης, χημικός μηχανικός, Δρ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σημείωσε, επίσης ότι πρέπει να γίνονται τα εξής: ταξινόμηση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, για να διαπιστωθεί αν κάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή όχι, περαιτέρω χρήση και ανακύκλωση και δημιουργία καυσίμου για ανάκτηση ενέργειας.

Την ενίσχυση των παραγωγικών επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ για την πράσινη κυκλική οικονομία, τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων στη βιομηχανία και τη σημασία της εύρεσης ιδεών για την επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων, πρότεινε ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, εντ. αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).

Χαιρετισμοί στην ημερίδα

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης γνωστοποίησε ότι από τις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία η συλλογή των οργανικών αποβλήτων στους καφέ κάδους, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος ανέφερε ότι το ρεύμα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο πρόσφατο νόμο εντάχθηκε στη διαχείριση της υποχρεωτικής δημιουργίας ενός συστήματος ευθύνης του παραγωγού.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΑΝ Βαγγέλης Καραμίντζιος σημείωσε ότι η συνεργασία είναι μια έννοια κλειδί στην αντιμετώπιση του θέματος, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας την ανάγκη ενίσχυσης των κυκλικών καταναλωτικών μοντέλων.