Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

«Κόκκινη κάρτα»  στην Τράπεζα  της Ελλάδος έβγαλε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, διότι η έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Νοεμβρίου, συμπεριέλαβε  εκτιμήσεις και απόψεις  για τη νομική εμπλοκή  που καταγράφηκε με δικαστικές αποφάσεις  που περιορίζουν  τη δράση των FUNDS σε νομικές ενέργειες όπως είναι οι πλειστηριασμοί.

Η  Τράπεζα  της Ελλάδος  με τη σύμφωνη γνώμη  του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα , η οποία  πήρε θέση στο θέμα και τη ίδια στιγμή προέβλεψε ότι  ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει  το ζήτημα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «Εν κατακλείδι, παρατηρείται αύξηση της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ και ενίσχυση της δραστηριότητας στη δευτερογενή αγορά δανείων. Η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη (Σεπτέμβριος 2022) της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.»

Η τοποθέτηση της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και προβλέψεις  για αίσιο τέλος  εξόργισε τους δικηγόρους. Οι πρόεδροι των συλλόγων εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι :

Το δικηγορικό σώμα, δια των θεσμικών του οργάνων, διαχρονικά και αταλάντευτα, έχει σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μία ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της και να προστατεύει την πρώτη κατοικία τους, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022.

Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds.