Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΔΕΗ αναπτύσσει το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της στην αγορά χονδρικής με την ανοιχτή, κατανεμημένη πλατφόρμα πρόσβασης οπτικών ινών και το λογισμικό νέφους της εταιρείας Adtran. Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  Adtran, Inc., κορυφαίος πάροχος λύσεων επόμενης γενιάς στην ανοικτή δικτύωση και τη συνδρομητική εμπειρία, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσει την ευρυζωνική λύση οπτικών ινών από άκρο σε άκρο (end-to-end) της Adtran για την υλοποίηση του πιλοτικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων χονδρικής διάθεσης στον δήμο Περιστερίου της Περιφέρειας Αττικής. Μετά την πανελλαδική επέκταση του δικτύου, η ΔΕΗ σκοπεύει να στηρίξει όλους τους τοπικούς παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών και να συνδέσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με οπτική ίνα μέσα στην επόμενη τετραετία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΔΕΗ παρέχει ενέργεια σε περίπου έξι εκατομμύρια πελάτες, γεγονός το οποίο της εξασφαλίζει ηγετική θέση στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να στηρίξει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της σχετικά με τη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη, η ΔΕΗ θέλησε να υλοποιήσει ένα μελλοντοστραφές, πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών χονδρικής διάθεσης, για να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δυνατότητες και να συμβάλει στη σύνδεση της Ελλάδας με υψηλότερες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης.

Η ΔΕΗ επέλεξε την ανοιχτή, κατανεμημένη, πλατφόρμα πρόσβασης οπτικών ινών 10G της Adtran για την υλοποίηση της δικής της πιλοτικής υποδομής δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών της, η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία παθητικού οπτικού δικτύου (PON) σε όλο το εύρος της υφιστάμενης υποδομής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή των υπηρεσιών gigabit μέσω χονδρικής διάθεσης. Σε επόμενη φάση, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το ίδιο δίκτυο πρόσβασης οπτικών ινών για τη διάδοση εφαρμογών εκσυγχρονισμού ευφυών δικτύων και άλλων προηγμένων δικτύων με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και των λειτουργιών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εκτιμάμε την εμπειρία της Adtran στη συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας για την υποστήριξη της υλοποίησης έως τώρα αναξιοποίητων ευρυζωνικών δικτύων που παρέχουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. «Ο βαθμός συμμετοχής της Adtran στη διαδικασία υλοποίησης υπήρξε εξαρχής καθοριστικός, ενώ οι ανοιχτές λύσεις της Adtran μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση δέσμευσης προς έναν πάροχο. Η ανοιχτή και κατανεμημένη αρχιτεκτονική της πλατφόρμας εξασφαλίζει στο δίκτυό μας ευελιξία και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης».

«Η Adtran βοηθά παρόχους υπηρεσιών, επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δήμους ανεξαρτήτως μεγέθους και περιοχής παγκοσμίως να παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης οπτικών ινών σε υπερυψηλές ταχύτητες. Τα ανοιχτά, κατανεμημένα συστήματα ευρυζωνικής πρόσβασης που αναπτύσσουμε έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειώνουν τα έξοδα ολοκλήρωσης και λειτουργιών και εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες», δήλωσε ο Stuart Broome, αντιπρόεδρος Πωλήσεων της Adtran σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Η αρχιτεκτονική του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, ώστε να ενσωματώνει τα οφέλη των αρχών σχεδιασμού ενός κέντρου δεδομένων σε επίπεδο δικτύου, αποφέροντας οφέλη αποδοτικότητας για τους φορείς εκμετάλλευσης όσον αφορά την οικοδόμηση του δικτύου, την παροχή υπηρεσιών και τη συνολική κατανάλωση πόρων. Ως αποτέλεσμα, οι φορείς εκμετάλλευσης απολαμβάνουν αυξημένη επενδυτική αξία και ανταγωνιστικότητα στην αγορά».

Ποια είναι η Adtran

Η Adtran είναι ένας παγκοσμίως κορυφαίος πάροχος ανοιχτών, κατανεμημένων λύσεων δικτύωσης και επικοινωνιών που εξασφαλίζουν φωνητικές και διαδικτυακές επικοινωνίες και επικοινωνίες δεδομένων και βίντεο σε οποιαδήποτε υποδομή δικτύου. Σε όλο το φάσμα της σύνδεσης, από το νέφος έως τους συνδρομητές, η Adtran δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών παγκοσμίως να διαχειρίζονται και να αναπτύσσουν υπηρεσίες οι οποίες συνδέουν ανθρώπους, μέρη, πράγματα. Πάροχοι υπηρεσιών, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κρατικοί οργανισμοί και εκατομμύρια ιδιώτες παγκοσμίως εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της Adtran. Η Adtran αποτελεί εξ ολοκλήρου θυγατρική της ADTRAN Holdings.