Ως «χρονιά της Κρήτης» μπορεί να θεωρηθεί το 2022, που μετά τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών το καλοκαίρι, δείχνει ότι την ίδια επιτυχημένη πορεία θα έχει και στην ελαιοκομική παραγωγή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρο Χιλετζάκη, το νησί βιώνει μια χρονιά με πλούσια σοδειά, από την οποία αναμένεται να προκύψουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες τόνοι ποιοτικού ελαιολάδου, που αυτή την ώρα έχει και πολύ καλή τιμή.

 

«Σήμερα το λάδι στην Κρήτη κυμαίνεται από 4,30 μέχρι και 4,70. Είναι μία χρυσή χρονιά για το νησί, μία χρονιά με υπέρ βεντέμα από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία. Μια χρονιά που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, λόγω της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χιλετζάκης που πρόσθεσε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες «το σημαντικότερο ρόλο φέτος θα τον έχει το εμπόριο του ελαιολάδου». Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε, απαιτείται η προστασία των παραγωγών αλλά και του ίδιου του προϊόντος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Ένωσης να στηρίξει τη δημιουργία ενός Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου τιμών ελαιολάδου.

 

«Το Παρατηρητήριο Τιμών ελαιολάδου θα αφορά όλο το νησί, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά. Σε αυτή τη σελίδα που πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση των παραγωγών, των ελαιουργών, των τυποποιητών και όσων γενικά έχουν σχέση με το ελαιόλαδο, θα βλέπουν τις τιμές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ που διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα είναι πολύ απλή.

 

«Θα μπαίνει παράδειγμα ένας παραγωγός, θα επιλέγει Περιφερειακή Ενότητα και αμέσως μετά δήμο και εκεί θα βλέπει τις τιμές από όλα τα ελαιουργεία είτε ιδιωτικά είτε συνεταιριστικά. Επιπλέον, θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βλέπει και τις παροχές των ελαιουργείων, αν αλέθουν μόνο συμβατικά ή και βιολογικά ελαιόλαδα ή αν κάνει παραλαβή από το λιόφυτο» ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος εξήγησε ότι κάθε μέρα θα δίνονται και τα δέκα πρώτα ελαιουργεία της Κρήτης που δίνουν την υψηλότερη τιμή.

 

«Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός, θα έχει εικόνα για το ποιος δίνει καλύτερη τιμή. Επιχειρούμε έτσι να προστατεύουμε και το προϊόν και τον παραγωγό. Ο παραγωγός θα επιλέγει ποιο είναι το πιο κερδοφόρο για τον ίδιο χωρίς να πέφτει θύμα επιτήδειων» συμπλήρωσε ο κ. Χιλετζάκης, λέγοντας ότι αν η εφαρμογή έχει επιτυχία αυτή την ελαιοκομική περίοδο, θα καθιερωθεί.

 

Προβληματίζει η έλλειψη εργατών γης

 

Την ώρα πάντως που οι παραγωγοί βλέπουν φορτωμένα τα δέντρα τους και έχουν ήδη ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή, το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτοιγεράκης «η έλλειψη εργατικών χεριών είναι κομβικής σημασίας πρόβλημα αυτή τη χρονιά» σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει μόνοι τους ή με την βοήθεια συγγενών και φίλων την ελαιοσυλλογή, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν αυτή την έλλειψη» .

 

 

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εργάτες γης και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα φέτος. Ευτυχώς, ο καιρός μέχρι τώρα είναι με το μέρος μας, καθώς δεν βρέχει, επομένως κάθε μέρα οι παραγωγοί κερδίζουν μέρες στο λιομάζωμα. Όμως, είναι μεγάλο το πρόβλημα και δεν ξέρουμε πού θα πάει αυτό. Άλλωστε δεν έχουμε μπει ακόμη στο απόγειο της διαδικασίας για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε και το χρόνο συγκομιδής. Είναι σαφές όμως, ότι κάποιοι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής τους» πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.