Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Πηγή Εικόνας: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/foto_stasinos.jpg

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, με την ευκαιρία της παρουσίας του στα Χανιά για την εκδήλωση του Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την χωροταξία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Zarpa Radio 89.6 μίλησε για την απαγόρευση δόμησης κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλης, για τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και την εξέλιξή τους, καθώς και για τους δασικούς χάρτες.

Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ του Zarpanews.gr αναφέρεται ότι:

«Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ βρίσκεται στα Χανιά για την εκδήλωση του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του επιμελητηρίου για την χωροταξία, ωστόσο το κύριο θέμα συζήτησης στο στούντιο του σταθμού ήταν η απαγόρευση δόμησης κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλης. Ο κ. Στασινός τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει παράταση, καθώς τώρα δεν είναι σε θέση να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση:

Επιστημονικά ορθό είναι να τίθενται οι περιορισμοί, αφού πρώτα υπάρξουν ολοκληρωμένα δεδομένα. Αυτά θα τα έχουμε όταν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Και αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια – και θα ολοκληρωθούν, γιατί αλλιώς θα χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ενταχθεί αυτό. Τότε θα μπορεί η όποια κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, ενώ μέχρι τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση. Ούτε το περιβάλλον σώζεται τώρα με αυτή την απαγόρευση, ενώ πλήττονται περιουσίες πολιτών, χωρίς να γίνεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Το θέμα αφορά αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, σίγουρα δεκάδες χιλιάδες οικόπεδα. Αυτό που ζητάμε δεν σημαίνει ότι στο τέλος όλα αυτά τα οικόπεδα θα εκδώσουν οικοδομικές άδειες. Ενδεχομένως κάποια θα ενταχθούν σε σχέδια πόλης, κάποια άλλα όχι, κάποια μπορεί να χαρακτηριστούν διαφορετικά. Αλλά όσο δεν ξέρουμε αυτά τα δεδομένα, είναι κακό και λάθος να λαμβάνουμε αποφάσεις”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες τέτοιων οικοπέδων σήμερα για να εκδώσουν οικοδομική άδεια είναι η 9η Δεκεμβρίου.

Συνεχίζονται και διευρύνονται τα προγράμματα “Εξοικονομώ” 

Ο κ. Στασινός ρωτήθηκε και για το επόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” και ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το τελευταίο. Τόνισε επίσης πως αναμένεται να τρέξουν άλλα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης:

Το επόμενο πρόγραμμα θα βγει ή στο τέλος του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023 και ο οδηγός θα είναι παρόμοιος με το τελευταίο. Δεν θα έχουμε σημαντικές αλλαγές επειδή πήγε πολύ καλά το υπάρχον πρόγραμμα, αλλά μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις με βάση τις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίες. Επίσης θα τρέξουν δύο ακόμα προγράμματα, το “Εξοικονομώ-Επιχειρώ” και το “Εξοικονομώ” για νέους. Το τελευταίο θα περιλαμβάνει, εκτός από εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, μια επιχορήγηση και για εργασίες ανακαίνισης, ίσως και σε συνδυασμό με δάνειο. Το “Επιχειρώ” θα αφορά εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και τουριστικές.

Στο τελευταίο “Εξοικονομώ” εντάχθηκαν πάνω από 80.000 κατοικίες, διπλάσιες από όσες έμπαιναν πριν. Είναι η πρώτη φορά που το διαχειρίζεται το ΤΕΕ, έχει πάει πολύ καλά και θεωρώ πως οι απορροφήσεις θα είναι αρκετά γρήγορες. Όποιος μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, με τις τιμές ενέργειας που έχουμε σήμερα, θα κάνει απόσβεση του κόστους σύντομα και θα επωφεληθεί. Και τα επόμενα χρόνια οι προϋπολογισμοί θα είναι μεγάλοι και θεωρώ πως η πλειοψηφία των αιτήσεων θα ικανοποιείται“, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

“Θα κάνουν δέκα χρόνια για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες”

Ο κ. Στασινός μίλησε ακόμα για την κατάσταση με τους δασικούς χάρτες, τονίζοντας πως απαιτείται ρύθμιση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των ενστάσεων, ενώ είχε… άσχημα νέα για όσους δουν το ακίνητό τους να χαρακτηρίζεται οριστικά ως δάσος:

Οι ενστάσεις που είναι πάνω από 25.000 στα Χανιά, μπορεί να κάνουν και δέκα χρόνια να εξεταστούν, με τρεις επιτροπές που συνεδριάζουν δύο φορές τον μήνα. Εμείς προτείνουμε να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα επιτρέψουν σε κάποιες περιπτώσεις να μην περάσουν από επιτροπή.

Πρέπει όλοι να κοιτάξουν αν έχουν κάπου ένα περιουσιακό δικαίωμα και να το ασκήσουν, για να είναι σωστός ο χαρακτήρας της έκτασής τους. Γιατί αν κάτι γίνει οριστικά και αμετάκλητα δάσος, μετά δεν θα μπορούν να το κάνουν τίποτα. Θα είναι δικό τους, αλλά θα μπορούν μονάχα να το κοιτούν.

Στη χώρα γίνονται όλα λάθος, ή τίποτα ή όλα μαζί. Κανονικά έπρεπε οι δασικοί χάρτες να προηγούνται του κτηματολογίου, ενώ τώρα γίνονται όλα παράλληλα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει επειδή τώρα βρέθηκε η χρηματοδότηση για όλα αυτά και το ένα καλύπτει το άλλο. Δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες συνεχώς να πληρώνουν παράβολα για χάρτες, κτηματολόγια και λοιπά. Όμως, θα είναι πολύ πιο δύσκολη η διαδικασία για όσους δεν ασχολήθηκαν με το κτηματολόγιο τώρα, γιατί μπορεί να χρειαστούν και προσφυγές στη δικαιοσύνη”, είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Κινείται η οικοδομή

Ο κ. Στασινός δήλωσε ακόμα πως η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα είναι σε καλό δρόμο:

Περίπου 20.000 οικοδομικές άδειες εκδίδονται τον χρόνο. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο αυτό, περισσότερο στις τουριστικές περιοχές. Αφορά σπίτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και παρά το ότι έχει αυξηθεί το κόστος οικοδομής, υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους.

Οι μηχανικοί έχουμε πολλή δουλειά τελευταία. Εμείς πάμε με την ανάπτυξη της χώρας. Όταν αυτή υπάρχει, έχουμε πολλή δουλειά, όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη όμως, δεν έχουμε καθόλου δουλειά. Είμαστε ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται από αυτό. Μακάρι να μην έχουμε προβλήματα που να επηρεάζουν τη χώρα και εμείς ως ΤΕΕ έχουμε αναλάβει πολλά πράγματα για την αναβάθμιση των υποδομών, για να είναι φιλική για τις επενδύσεις και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες”.

Μεταξύ των όσων έχει αναλάβει το ΤΕΕ, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ανέφερε την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων όλων των πολεοδομιών της χώρας, η οποία, όπως είπε, θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα 2.5 χρόνια».